top of page

Πες μου ένα παραμύθι

Μάντεψε πόσο σ' αγαπώ, 22/10/2014

Το πρώτο βιβλίο που επιλέξαμε ήταν γνώριμο σε αρκετά παιδιά της τάξης μας!

 

Πριν ξεκινήσει η ανάγνωση του παραμυθιού, ακολουθήσαμε ένα συγκεκριμένο "τελετουργικό", το οποίο προετοιμάζει τα παιδιά για την ακρόαση παραμυθιού. Πρώτα από όλα, ανοίγουμε τα αυτιά μας σαν του ελέφαντα για να ακούμε καλά τις ιστορίες. Δεύτερον, ανοίγουμε τα μάτια μας σαν της κουκουβάγιας για να βλέπουμε καλά τις εικόνες. Τέλος, βάζουμε "ζιπ" στο στοματάκι μας για να μην ξεχνιόμαστε και μιλάμε με τους διπλανούς μας.

 

Αφού επισημάναμε πού βρίσκεται ο τίτλος του παραμυθιού (δηλαδή το όνομά του) και ξαναθυμηθήκαμε τη λέξη συγγραφέας (δύσκολη ομολογουμένως για τα παιδιά), γνωρίσαμε τη λέξη "εικονογράφος" και προσπαθήσαμε να ακούσουμε ποια λέξη κρύβει μέσα της μήπως καταφέρουμε και μαντέψουμε σε τι αναφέρεται. Πράγματι η Νάνσυ άκουσε την "εικόνα" και ξεδιαλύναμε το περιεχόμενο του όρου.

 

Μετά το πέρας της ανάγνωσης μεταμορφώθηκαν όλα τα παιδιά σε λαγουδάκια!

Κατόπιν, αναπαραστήσαμε το παραμύθι σε ζευγαράκια.

Η Παϊσία μεταμορφώθηκε σε μεγάλο λαγουδάκι και η Στεφανία σε μικρό. Τα δύο κορίτσια, παρότι δεν είναι πολύ εξοικειωμένα με τη χρήση της ελληνικής γλώσσας, αναπαρέστησαν με επιτυχία τις κινήσεις που έκαναν οι ήρωες. Όπου ήταν εφικτό, πρόσθεσαν και μικρές φράσεις!

Η Μελίνα ζήτησε να γίνει ζευγάρι με την Ειρήνη και "έπαιξαν" το παραμύθι. Μάλιστα, η Μελίνα μας διόρθωσε όταν θυμήθηκε πως το αρκουδάκι πρέπει πριν από όλα να ανοίξει τα αυτιά της μαμάς του!

Ο Πάκι δεν φοβάται το σκοτάδι, 24/10/2014, 29/10/2014, 31/10/2014, 5/11/2014, 7/11/2014, 12/11/2014, 14/11/2014, 21/11/2014, 28/11/2014

Το εν λόγω παραμύθι επιλέχθηκε από τη βιβλιοθήκη του σχολείου διότι μιλά για έναν συνήθη φόβο των παιδιών αυτής της ηλικίας και πώς τελικά μπορούμε να τον ξεπεράσουμε: το σκοτάδι.

 

Το "τελετουργικό" ανάγνωσης ενός παραμυθιού που αναφέρεται επάνω ακολουθήθηκε και αυτή τη φορά, με τη διαφορά ότι η ανάγνωση του παραμυθιού δεν ολοκληρώθηκε σε μία μέρα λόγω του εκτεταμένου μεγέθους του. Αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μια πολύ χρήσιμη λέξη, το "σελιδοδείκτη", ο οποίος μας βοηθά να θυμόμαστε πού έχουμε σταματήσει την ανάγνωση κάθε φορά.

 

Για κάθε "ενότητα" που διαβάζαμε, τα παιδιά ζωγράφισαν αυτό που ήθελαν ενώ πριν προχωρήσουμε παρακάτω, θυμόμασταν τι είχαμε προηγηθεί κάνοντας αναδιήγηση της ιστορίας βλέποντας τις εικόνες. Η συγκέντρωση πολλών παιδικών ζωγραφιών πυροδότησε ιδέες για περαιτέρω δραστηριότητες με αφορμή το παραμύθι, τις οποίες σας παρουσιάζουμε παρακάτω, συνοδευόμενες από φωτογραφικό υλικό. Η σημαντικότερη αυτών είναι η δημιουργία παραμυθιού.

 

Αναπαραστήσαμε τα φαντάσματα και συζητήσαμε με τα παιδιά για το αν υπάρχουν στην πραγματικότητα, δείχνοντας κατανόηση και σεβασμό όταν μας εξέφραζαν το φόβο τους και επισημαίνοντας ότι δεν είναι ντροπή να φοβάται κάποιος. Ωστόσο, είδαμε και στο παραμύθι ότι τα φαντάσματα δεν υπάρχουν στα αλήθεια παρά μόνο στη φαντασία μας καθώς και ότι υπάρχει λύση να ξεπεράσουμε το φόβο μας. Η λύση στο παραμύθι ήρθε με τη βοήθεια της ηρωίδας Χρυσομαλλούσας η οποία, αφού έδωσε στον Πάκι τα μαγικά γυαλιά που ρίχνουν φως όταν υπαρχει σκοτάδι, τον πήρε από το χέρι και τον οδήγησε στο δάσος για μια όμορφη βόλτα.

 

Με το πέρας του παραμυθιού, η Μελίνα και η Στεφανία δήλωσαν ότι εξακολουθούν να φοβούνται το βράδυ. Κατόπιν, σκέφτηκαν πως ο φόβος τους ίσως περιοριστεί αν φτιάξουν τα "μαγικά γυαλιά που πρότειναν οι συμμαθητές τους!

Ο μεγάλος χνουδωτός, (η ενασχόληση με το παραμύθι ξεκίνησε στις 9/1/2015 και ολοκληρώθηκε στις 6/2/2015)

 

Για τη νέα χρονιά, επιλέξαμε ένα παραμύθι το οποίο συνδέεται άμεσα με την πραγματικότητα των παιδιών καθώς το Βουκουρέστι αυτή την περίοδο έχει αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες και το σχολείο όπως και τα υπόλοιπα μέρη έχουν χιόνια!

                     

Πριν να ξεκινήσουμε την ανάγνωση, ακολουθήσαμε το γνωστό εισαγωγικό τελετουργικό και κάναμε υποθέσεις για το ποιοι μπορεί να είναι οι πρωταγωνιστές του παραμυθιού κοιτάζοντας το εξώφυλλο. Εκτός όμως από τα γνώριμα στοιχεία, πλέον είχαμε και τις πολύχρωμες καρτέλες που μας βοηθούν να καταλαβαίνουμε καλύτερα τα παραμύθια γιατί μας ζητούν να εντοπίσουμε συγκεκριμένα στοιχεία του παραμυθιού (συγγραφέα, εικονογράφο, πλοκή, πρόβλημα, λύση κ.λπ.). Στην αναζήτηση του συγγραφέα, πέσαμε επάνω στις εκδόσεις...στοιχείο που δεν θυμόμασταν και το ξαναεξηγήσαμε. Οι καρτέλες που αναφέρονται στα χαρακτηριστικά που μπορούμε να εντοπίσουμε στο εξώφυλλο τοποθετήθηκαν στη θέση τους. Προκειμένου να απαντήσουμε στις υπόλοιπες καρτέλες διαβάσαμε το παραμύθι.

 

Τα παιδιά το παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο που κατά τη διάρκεια της αφήγησης η Μελίνα ζήτησε να κλείσουμε το φως και τις κουρτίνες για να είναι πιο μυστηριώδες το περιβάλλον της τάξης μας...ήταν η στιγμή που περιμέναμε να εμφανιστεί ο μεγάλος χνουδωτός!

Για να χαλαρώσουμε, αμέσως μετά την ανάγνωση, μεταμορφωθήκαμε σε χοντρές αρκούδες και περπατήσαμε αργά αργά στα 4 πόδια μας, οπως μας υπέδειξε η Νάνσυ. Γίναμε και Εσκιμώοι με σκιστά ματάκια και χαιρετηθήκαμε ακουμπώντας τις μυτούλες μας αλλά δυστυχώς δεν είχαμε μπαταρία για να απαθανατίσουμε τη στιγμή.

 

Κατόπιν, τα παιδιά έκλεισαν τα μάτια τους και διάλεξαν μια χρωματιστή καρτέλα στην οποία έπρεπε να απαντήσουν. Τα κατάφεραν. Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα να αποδώσουμε στο χαρτί αυτό ακριβώς που είχαμε πει προφορικά (τι συνέβη στην αρχή, στη μέση και στο τέλος) δυσκολεύτηκαν και ζήτησαν να τους εξηγήσουμε ξανά και ξανά τι έπρεπε να κάνουν.

 

Ακολούθως, τα παιδιά έκαναν αυτό που γνωρίζουν πλέον... εικονογράφησαν το παραμύθι με στόχο να φτιάξουν το δικό τους παραμύθι. Αυτή τη φορά δούλεψαν λίγο διαφορετικά: τα παιδιά πήραν έτοιμες τις σελίδες με το κείμενο εκτυπωμένο σε αυτές και κλήθηκαν να αποδώσουν ό,τι έλεγε το κείμενο. Ρωτούσαν πάντα δύο φορές τι λέει το κείμενο για να είναι σίγουρα ότι θα κάνουν την κατάλληλη ζωγραφιά. Ψήφισαν για να διαλέξουν το χαρτόνι που θα βάλουν για εξώφυλλο και οπισθόφυλλο του βιβλίου τους, έγραψαν τον τίτλο στο εξώφυλλο, τοποθέτησαν τις σελίδες στη σωστή σειρά έχοντας το κανονικό παραμύθι για οδηγό και έφτιαξαν το παραμύθι του Μεγάλου Χνουδωτού... με τη δική τους εικονογράφηση. Μόλις το ολοκλήρωσαν, έριξαν κλήρο για να ξέρουν ποιο παιδί θα παίρνει το παραμύθι κάθε Παρασκευή στο σπίτι του για να το διαβάζει.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν δείτε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε βήμα βήμα.

 

Μυθολογία 

 

Μετά τις Απόκριες, καταπιαστήκαμε με τη Μυθολογία. Αφού ξεκαθαρίσαμε ότι αυτές οι ιστορίες δεν έχουν συμβεί στα αλήθεια αλλά έχουν φτιαχτεί από τους ανθρώπους για να τους μαθαίνουν πράγματα, να ευχαριστούν την ψυχή τους και να κάνουν το μυαλό τους να σκέφτεται, περάσαμε στην ιστορία του πολέμου της Τροίας.

Διαβάζαμε λίγο κείμενο κάθε φορά, το εξηγούσαμε και την επόμενη φορά επαναλαμβάναμε τα προηγούμενα. Τα παιδιά αρχικά είχαν δυσκολίες στο να συγκρατήσουν ονόματα αλλά και σημεία του μύθου όμως με τον καιρό και με τη συνεχή ενασχόληση αγάπησαν την ιστορία και αγωνιούσαν να δουν τι θα γίνει στη συνέχεια. Για παράδειγμα, την ωραία Ελένη την αποκαλούσαν "η όμορφη", δυσκολεύονταν να θυμηθούν το όνομα του Μενέλαου και το όνομα Τροία. Κατανόησαν ωστόσο το τέχνασμα με το Δούρειο Ίππο.

Για την καλύτερη κατανόηση του μύθου, δουλέψαμε και με εύκολες ασκησούλες ενώ φτιάξαμε και το παλάτι της Τροίας με χαρτόνι. Είχαμε έτσι την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με το χάρακα και να δούμε πώς τον χρησιμοποιούμε, είδαμε από κοντά ένα χάρτη ο οποίος μας βοήθησε να δούμε πού διαδραματίστηκε η ιστορία, σχεδιάσαμε πορείες πάνω στο χάρτη, προβληματιστήκαμε με το αν είναι καλό να γίνεται πόλεμος αλλά και με το αν είναι σωστό κάποιος να παίρνει κάτι που δεν είναι δικό του (μια γυναίκα, ένα παλάτι κ.λπ.), ακούσαμε ένα σύγχρονο τραγούδι για τον Οδυσσέα από το συγκρότημα Νάμα κ.ά.. Σε μια βαθύτερη λοιπόν ανάγνωση, η ενασχόληση με τη μυθολογία μας δίνει την ευκαιρία να ασχοληθούμε με διάφορες γνωστικές περιοχές, όπως Μαθηματικά, Περιβάλλον, Ηθική, Εικαστικά, Θέατρο κ.λπ. και μάλιστα με τρόπο που είναι ευχάριστος και έχει νόημα για τα παιδιά.

 

Μετά τη λήξη του πολέμου στην Τροία, το ενδιαφέρον μας στράφηκε στην επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα του. Με αφετηρία ένα παιδικό βιβλίο, παρακολουθήσαμε το πολυετές και γεμάτο περιπέτειες ταξίδι του Οδυσσέα, σημειώσαμε την πορεία του ήρωα στο χάρτη, είδαμε στο youtube τα αντίστοιχα "κεφάλαια" και κάναμε σχετικές ασκήσεις. Τη φετινή χρονιά καταφέραμε να περιπλανηθούμε στη χώρα των Κικόνων, στο νησί των Λωτοφάγων, στους Κύκλωπες και στο νησί του Αιόλου!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για να δείτε τις φωτογραφίες, πατήστε τη φωτογραφία που βρίσκεται αριστερά ή δεξιά της κεντρικής.

bottom of page