Νέες Τεχνολογίες
21/10/2014
Στο εισαγωγικό μάθημα συζητήσαμε με τα παιδιά σχετικά με το τι μπορεί να σημαίνει "Νέες Τεχνολογίες". Το γεγονός ότι είχαμε καθίσει γύρω από τη γωνιά του Η/Υ βοήθησε τα παιδιά να αναφερθούν, πέραν του Η/Υ, και στο πολυμηχάνημα, το οποίο απλώς το έδειξαν γιατί δεν ήξεραν πώς να το πουν. Στη λίστα με τα προϊόντα τεχνολογίας προστέθηκαν το cd-player και η ψηφιακή μηχανή και τότε τα παιδιά αναφέρθηκαν και στο κινητό τηλέφωνο, γιατί "η κυρία το έχει για να μας βγάζει φωτογραφίες, όπως με τη μηχανή!".
Εστιάσαμε στον Η/Υ και εκπλαγήκαμε ευχάριστα από όσα μας είπαν. Η Μελίνα ανέφερε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον Η/Υ "για να αγοράζουμε πράγματα", ο Γιώργος μίλησε για τα παιχνίδια που παίζουμε στον Η/Υ, οι περισσότεροι εστίασαν στη χρήση του Η/Υ για να ακούμε τραγούδια και να βλέπουμε βίντεο ενώ η Αριάδνη επιχείρησε να μας υπενθυμίσει ότι για να έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο πρέπει να πατήσουμε επάνω στην αλεπού (Firefox- το είχε συγκρατήσει από προηγούμενη συζήτησή μας).
Στη συνέχεια, παρατηρώντας τον Η/Υ της τάξης, αρχίσαμε να γνωρίζουμε τα μέρη του Η/Υ και για να διευκολύνουμε την παιδική σκέψη, χρησιμοποιήσαμε την εξής αναλογία:
Η/Υ Άνθρωπος
Οθόνη Πρόσωπο
Πληκτρολόγιο Χέρια
Ποντίκι Χέρια
Κεντρική Μονάδα Μυαλό
Καλώδια Φλέβες (δυσκολεύτηκαν πολύ να βρουν πώς συνδέονται τα μέρη μεταξύ τους)
4/11/2014
Παρά το γεγονός ότι είχαν περάσει αρκετές ημέρες από το πρώτο μάθημα, τα παιδιά θυμόντουσαν τα μέρη του Η/Υ και μας τα έδειξαν. Επαναλάβαμε ξανά τις νέες λέξεις (καλώδια, κεντρική μονάδα) και συνεχίσαμε την εργασία που είχαμε αφήσει στη μέση.
Τα παιδιά ζωγράφισαν, έκοψαν και κόλλησαν τα βασικά μέρα του Η/Υ.
11/11/2014
Μετά τη γνωριμία μας με τα βασικά μέρη του Η/Υ, ήρθε ο καιρός να συζητήσουμε αναφορικά με το πώς μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε. Τα παιδιά μας είπαν ότι μας βοηθά να:
- ακούμε μουσική
- να διαβάζουμε (Κυρία: "Πώς γίνεται αυτό;" Παιδιά: "Γράφουμε και μας το βγάζει πάνω εκεί" (δείχνοντας την οθόνη)
- να βλέπουμε πράγματα (παιδικά, ταινίες...) και "έχει ίντερνετ, εκεί βάζουμε τις ταινίες"
- να γράφουμε πράγματα που θέλουμε να δούμε και μπορούμε να τα αγοράζουμε
- να παίζουμε παιχνίδια
Αποφασίσαμε λοιπόν να γνωρίσουμε πώς γίνεται να ακούμε τραγούδια. Άνοιξα, ακολουθώντας τις οδηγίες των παιδιών, το εικονίδιο με την αλεπού, συμφωνήσαμε πού πρέπει να γράψουμε και τι. Υπήρχαν παιδιά που γνώριζαν το youtube καθώς και ότι έχει κόκκινο χρώμα. Αναγνωρίσαμε και το τριγωνικό σημαδάκι, χαρακτηριστικό του youtube. Έπειτα, συμφωνήσαμε ποια τραγούδια θέλουμε να ακούσουμε και όσα παιδιά πρόλαβαν έκατσαν στον Η/Υ και πληκτρολόγησαν τα τραγούδια. Ο Τζόντι Ματέι επέλεξε το "Xόκι Πόκι" και την ώρα που το πληκτρολογούσε (τα τραγούδια τα έγραφα στο χαρτί με λατινικά γράμματα-όπως είναι δηλαδή στο πληκτρολόγιο και τα παιδιά καλούνταν να βρουν το αντίστοιχο γράμμα και να το πληκτρολογήσουν) είδε ότι στη μπάρα εμφανίστηκε η λέξη ολόκληρη, πριν τη σχηματίσει ολόκληρη. Ως γνώστης της τεχνολογίας, επέλεξε τη λέξη και ακούσαμε το τραγούδι. Το επόμενο τραγούδι δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από της αγαπημένης τραγουδίστριας των παιδιών, τη Σακίρα (La, la, la...). Τα παιδιά το πληκτρολόγησαν και κλείσαμε την ώρα μας χορεύοντάς το!
17/11/2014
Αυτή την εβδομάδα, ήταν η σειρά των υπόλοιπων παιδιών να αναζητήσουν τραγούδια στο youtube. Με αφορμή την έλευση των Χριστουγέννων αποφασίσαμε να αναζητήσουμε αντίστοιχα τραγούδια. H Παϊσία πάτησε για αρκετή ώρα ένα πλήκτρο με αποτέλεσμα το γράμμα να αποτυπωθεί πολλές φορές στην οθόνη. Αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το κουμπί που μας πηγαίνει πίσω όταν κάνουμε λάθος. Επίσης, γνωρίσαμε και το μεγάλο και σημαντικό πλήκτρο "enter" το οποίο είναι υπεύθυνο για πολλά πράγματα στον Η/Υ καθώς "μας ανοίγει την πόρτα" και μας βοηθά να μπούμε στη σελίδα που αναζητούμε. Επόμενο τραγούδι που αναζήτησαν τα παιδιά ήταν το "Happy", μετά από απαίτηση του Γιώργου και της Αριάδνης που το ζητούσαν από την προηγούμενη εβδομάδα. Κανείς δεν τους το αρνήθηκε, όσοι ήθελαν σηκώθηκαν να χορέψουν και έτσι έκλεισε όμορφα μια ακόμη ώρα. Όσοι δεν χόρεψαν μας έδειξαν τα Happy Faces τους!
Ηλεκτρονικός
Υπολογιστής
Γράφοντας στο Word
Τα παιδιά γνώρισαν τον επεξεργαστή κειμένου: είδαν από ποιο κουμπί ανοίγει στην επιφάνεια εργασίας, έγραψαν τα ονόματά τους χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο και γνώρισαν ορισμένα κουμπιά (space, backspace, enter) και τις βασικές λειτουργίες τους. Συγκεκριμένα, το "enter" το χρησιμοποιήσαμε για να μεταβούμε στην επόμενη σειρά, το "space" για να βάλουμε κενό ανάμεσα στο διπλό όνομα του Τζόντι Ματέι και το "backspace" για να σβήνουμε τα λάθη μας.
Η δυσκολία που συνάντησαν τα παιδιά ήταν ότι κάποια ελληνικά γράμματα, όπως το Λ, δεν ήταν στο πληκτρολόγιο οπότε χρειάστηκαν τη βοήθεια της κυρίας για να τα εντοπίσουν και να τα πληκτολογήσουν. Ωστόσο, η χαρά τους ήταν μεγάλη που έβλεπαν να εμφανίζεται στην οθόνη αυτό που έγραφαν στο πληκτρολόγιο!
Το εντυπωσιακό είναι πως κάποια παιδιά συγκράτησαν όσα είπαμε για τα πλήκτρα και τα χρησιμοποίησαν τις επόμενες φορές.
Γνωρίζοντας το λογισμικό εννοιολογικής χαρτογράφησης Kidspiration
Πρόκειται για ένα λογισμικό που επιτρέπει στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς να οργανώνουν διάφορες πληροφορίες. Ωστόσο εμείς δεν το χρησιμοποιήσαμε ακριβώς έτσι...είδαμε κάποιες από τις δυνατότητες που μας προσφέρει αλλά τα παιδιά ανυπομονούσαν να εξερευνήσουν το ψηφιακό περιβάλλον οπότε το ποντίκι...δόθηκε κατ' ευθείαν σε αυτά. Τα περισσότερα παιδιά επέλεξαν να στολίσουν την οθόνη που είχαν μπροστά τους με σχέδια και χρώματα ενώ η Νάνσυ και ο Γιώργος επέλεξαν να ασχοληθούν με την ενότητα των μαθηματικών.
Παίζοντας παιχνίδια από το εκπαιδευτικό cd-rom του RamKid
Πρόκειται για εκπαιδευτικά παιχνίδια που προσπαθούν να μυήσουν τα παιδιά στον κόσμο των νέων τεχνολογιών, του διαδικτύου και των πολυμεσικών εφαρμογών.
Το ενδιαφέρον των παιδιών παραμένει αμείωτο καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού!
Είδαμε επίσης και έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, αυτόν της κυρίας. Είπαμε ότι αυτό είναι το μυαλό του Η/Υ, σαν αυτό που βρίσκεται μέσα στην κεντρική μονάδα και που κρατά όλα τα δεδομένα με τη μόνη διαφορά ότι αυτό είναι αρκετά ταξιδιάρικο γιατί μπορεί να πηγαίνει από εδώ κι από εκεί και να σταματά σε όποιον Η/Υ θέλει.
Παίζοντας παιχνίδια με εκπαιδευτικό χαρακτήρα στο λογισμικό GCompris
Όπως αναφέρεται σε σχετική ιστοσελίδα, "το GCompris είναι μια σουίτα εκπαιδευτικού λογισμικού και αποτελείται από ένα μεγάλο πλήθος δραστηριοτήτων για παιδιά ηλικίας 2 έως 10 ετών. Μερικές από τις δραστηριότητες αν και έχουν παιγνιώδη χαρακτήρα, ωστόσο διατηρούν τον εκπαιδευτικό τους προσανατολισμό".
Γνωρίζοντας το λογισμικό Revelation Natural Art
Το συγκεκριμένο λογισμικό αναφέρει σχετική ιστοσελίδα "... έχει σχεδιαστεί ειδικά για παιδιά και παρέχει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων κατάλληλων για ζωγραφική και απλή επεξεργασία κειμένων, με την προσθήκη έτοιμων σχεδίων (στάμπες) ή βασικών γεωμετρικών σχημάτων (όπως γραμμές, κύκλους, ορθογώνια, ελλείψεις, πολύγωνα), που οι μαθητές συμπληρώνουν με το κατάλληλο χρώμα ή το επιθυμητό μοτίβο. Επιπλέον, μπορούν να ταξινομήσουν, να περιστρέψουν, να τροποποιήσουν, να μεγεθύνουν και να χρωματίσουν τις εικόνες...".
Οι μαθητές είχαν ήδη εξοικειωθεί με το λογισμικό σχεδίασης Tux Paint όμως ενθουσιάστηκαν με το καινούριο λογισμικό καθώς τους έδινε περισσότερες επιλογές όπως να επιλέξουν συγκεκριμένο είδος και πάχος πινέλου ή να εισάγουν σχήματα!