top of page

Μουσειακή Αγωγή

Στη χώρα των Εικαστικών

Μουσειακή Αγωγή, 21/10/2014


Στο πρώτο μάθημα τα παιδιά κλήθηκαν να μαντέψουν το περιεχόμενο της "Μουσειακής Αγωγής" (την μπέρδεψαν με τη "μουσική αγωγή", μέχρι να εξοικειωθούν με τον καινούργιο όρο). Οι ιδέες τους καταγράφηκαν στον πίνακα και μπορείτε να τις διαβάσετε. Επίσης, περιηγηθήκαμε εικονικά σε 2 αίθουσες του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στην Άνδρο. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και ανυπομονούσαν να δουν τι έχουν οι αίθουσες. Συζητήσαμε για τα εκθέματα που είδαμε (δυσκολεύτηκαν να περιγράψουν πολλά από αυτά γιατί δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι απεικόνιζαν) αλλά και για το πώς φωτίζονται ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να τα "περιεργαστούν". Η ώρα τελείωσε με τα παιδιά να ανυπομονούν αναφορικά με το "πού θα ταξιδέψουμε;" την επόμενη φορά.

Στη χώρα των Εικαστικών, 22/10/2014


Με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, ασχοληθήκαμε με τη σημαία και κάναμε τη σύνδεση Μαθηματικών- Ζωγραφικής. Τα παιδιά επιβεβαίωσαν ότι συχνά τα μαθηματικά είναι βαρετά αλλά εντόπισαν ότι μπορεί να έχουν και μια ευχάριστη πτυχή. Αφού η Μαριάνθη εντόπισε όλα τα σχήματα και χρώματα που απαντούν στην ελληνική σημαία (η Δέσποινα εντόπισε το σχήμα του σταυρού), τη χρωματίσαμε και συμφωνήσαμε ότι θέλουμε ειρήνη και όχι πόλεμο. Ο Νικηφόρος αρχικά διαφώνησε και η Μαριάνθη του εξήγησε πως αν ζούσε σε εμπόλεμη κατάσταση δεν θα μπορούσε να παίξει, να τρέξει και να κάνει αυτά που του αρέσουν. Κατόπιν, γνωρίσαμε και σχεδιάσαμε το σήμα της ειρήνης, για το οποίο ο Χρήστος επεσήμανε ότι μοιάζει με το σήμα της Μερσεντές!

Μουσειακή Αγωγή, 4/11/2014

 

Το πρώτο μουσείο με το οποίο ασχολούμαστε είναι το μουσείο της Ακρόπολης. Αφού εντοπίσαμε στο google earth το Βουκουρέστι, μπήκαμε στο αεροπλάνο και μεταφερθήκαμε στην Αθήνα. Τα παιδιά πρόσεξαν ότι η πτήση διαρκεί μόλις 1ώρα και 30 λεπτά, στο Χρήστο όμως φάνηκαν πολλά! Παρατηρήσαμε εικόνες με το λόφο της Ακρόπολης και "κόψαμε" τη λέξη στα δύο (άκρη και πόλη). Με αφορμή αυτό συζητήσαμε ότι οι ακροπόλεις ήταν χτισμένες σε ψηλό σημείο για να προφυλάσσονται από τις επιθέσεις των εχθρών. Σε μία από τις εικόνες φαινόταν και το Ηρώδειο, που θύμισε στη Μαριάνθη το θέατρο της Επιδαύρου!Η Δέσποινα πρόσεξε ότι κάτω από μία εικόνα έγραφε "ύψος 156 μ....σχήμα τραπεζοειδές και μήκους 300μ.", διαστάσεις που εντυπωσίασαν τα παιδιά.

Η Μαριάνθη μας ενημέρωσε ότι αυτά που είδαμε στις εικόνες είναι φτιαγμένα από μάρμαρο και ότι "κάποτε, είχε γίνει κάτι εκεί με βόμβα και καταστράφηκε". Ο Χρήστος ανυπομονούσε να "μπούμε" μέσα στο μουσείο και να δούμε πόσους ορόφους έχε ι.Όμως, τα παιδιά μας τροφοδοτούσαν συνεχώς με πληροφορίες με αποτέλεσμα η συζήτηση να στραφεί στο ότι κάποια από τα μάρμαρα έχουν κλαπεί και δεν βρίσκονται στο μουσείο. Αναπόφευκτα, η κουβέντα πήγε στις Καρυάτιδες και παρακολουθήσαμε 2 σχετικά βίντεο. Το πρώτο μιλά για την κλοπή των μαρμάρων και την παραμονή τους στην Αγγλία με χιουμοριστική γλώσσα για να αναδείξει τη σοβαρότητα του γεγονότος ενώ το δεύτερο παρουσιάζει τη μοναδική Καρυάτιδα που βρίσκεται στην Ελλάδα να μιλά και να ζητά να επιστρέψουν πίσω οι αδερφές της. Τα παιδιά ζήτησαν να δουν το συγκεκριμένο βίντεο δύο φορές. Η Δέσποινα αμέσως μετά το βίντεο κατέληξε στο συμπέρασμα "Τότε, κακώς η μαμα πήγε στην Αγγλία!" ενώ η Νεφέλη δήλωσε στενοχωρημένη που δεν έχει πάει ποτέ στην Αθήνα για να μπορέσει να δει αυτά για τα οποία συζητάμε! Όλοι, πλην του Νικηφόρου, συμφώνησαν ότι οι Καρυάτιδες είναι όμορφες και την ώρα που χτύπησε το κουδούνι κάποιο παιδί αναρωτήθηκε πώς στέκονται. Τότε, η Μαριάνθη προθυμοποιήθηκε να του δείξει και έξι κορίτσια της τάξης αναπαρέστησαν με τα σώματά τους τις έξι Καρυάτιδες!

Στη χώρα των Εικαστικών, 5/11/2014

 

Παραμένοντας στη λογική ότι τα μαθηματικά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα εικαστικά, παρατηρήσαμε δύο "πίνακες" φτιαγμένους με την τεχνοτροπία του Πουαντιγισμού. Η αρχική εντύπωση των παιδιών ήταν ότι είναι ψηφιδωτά, όπως αυτά που γνώρισαν στο μάθημα της Γλώσσας (Β' Δημοτικού). Διακρίναμε όμως τις ψηφίδες από τις τελείες και εξηγήσαμε την προέλευση της λέξης (point --> πουαντιγισμός), μιας και ο Νικηφόρος λατρεύει να ακούει γαλλικά! Συζητήσαμε για τα χρώματα και το περιεχόμενο των πινάκων και σκεφτήκαμε κατά πόσο είναι χρονοβόρο να γίνει ένας τέτοιος πίνακας συγκριτικά με κάποιον άλλον, ο οποίος χρωματίζεται.

Η απάντηση ήρθε όταν τα παιδιά ξεκίνησαν να φτιάχνουν τις δικές τους δημιουργίες (σχεδίασαν πρώτα τα περιγράμματα και μετά άρχισαν να τα "στολίζουν" με τελείες. Η ολοκλήρωση των έργων συνεχίζεται στο επόμενο μάθημα εικαστικών.

Μουσειακή Αγωγή, 11/11/2014

 

Στην προσπάθειά μας να "ακούσουμε" τα παιδιά που την προηγούμενη φορά έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τις Καρυάτιδες, αξιοποιήσαμε την ψηφιακή εφαρμογή του υπουργείου Πολιτισμού (http://acropolis-virtualtour.gr/) για να δούμε τα μνημεία που βρίσκονται συγκεντρωμένα στο βράχο της Ακρόπολης των Αθηνών. Είδαμε σε τρισδιάστατη απεικόνιση το Ερέχθειο, κάναμε ζουμ στις Καρυάτιδες, είδαμε τα τείχη και τον Παρθενώνα. Φέραμε πιο κοντά μας την πτέρυγα του Παρθενώνα που έχει καταστραφεί και παρατηρήσαμε τον διάκοσμό του. Συμπεράναμε πως όλοι οι χώροι που είναι εκεί κτισμένοι μοιάζουν μεταξύ τους και θυμίζουν "φυλακή" (Χρήστος). Την προσοχή του Νικηφόρου τράβηξε η ετικέτα με το όνομα "Αθηνά Νίκη" ο οποίος επισήμανε ότι αυτά είναι τα ονόματα από δύο παιδιά της τάξης και περιηγηθήκαμε στον εν λόγω ναό. Αφήσαμε για το τέλος την επιθυμία της δικής μας Αθηνάς, που ζήτησε να δει το βίντεο με την Καρυάτιδα που μιλάει!

 

Στη χώρα των Εικαστικών, 12/11/2014 & 19/11/2014

 

Συνεχίσαμε τα έργα μας, ζωγραφίζοντας με τελείες. Τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι είναι αρκετά χρονοβόρο και κουραστικό να χρησιμοποιεί κανείς αυτή την τεχνική μιας και δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τα έργα τους στη διάρκεια μιας ακόμη ώρας. Ωστόσο, ο όρος "πουαντιγισμός" ηχούσε πιο οικείος στα αυτιά των περισσότερων παιδιών, τα οποία ζωγράφισαν ακούγοντας τα "Λάχανα και χάχανα" (τραγούδια για τα γράμματα της Α' Δημοτικού). Όπως δηλαδή ζωγραφίζουν οι μεγάλοι καλλιτέχνες "όταν θέλουν να είναι συγκεντωμένοι" (Μαριάνθη).

Δείτε τα έργα μας στην επόμενη ανάρτηση.

Ετοιμάζοντας το χριστουγεννιάτικο μπαζάρ, 24-28/11/2014

 

Αφιερώσαμε τις ώρες αυτής της εβδομάδας στην προετοιμασία των υλικών που χρειαζόμαστε προκειμένου να φτιάξουμε τα στολίδια που θα χαρίσει η τάξη μας στο μπαζάρ. Τα παιδιά έκαναν πολύ καλή δουλειά και την Παρασκευή που ήρθαν και τα παιδιά του Γυμνασίου στην τάξη το εργαστήρι μας λειτούργησε αρκετά ικανοποιητικά! Βρείτε εδώ φωτογραφίες από την προετοιμασία μας. Φωτογραφίες από το εργαστήριο και τις δημιουργίες μας βρείτε στην ενότητα "Ξεκλέβοντας λίγο χρόνο..."

Μουσειακή Αγωγή, 9/12/2014

 

Το χριστουγεννιάτικο κλίμα επηρέασε και τις δραστηριότητές μας στο After School. Επέλεξα να ασχοληθούμε με τον πίνακα "Τα κάλαντα", του Νικηφόρου Λύτρα (το κάναμε και με το νηπιαγωγείο, βρείτε σχετικά στον ιστοχώρο τους).

Τα παιδιά έδωσαν την ερμηνεία τους για τον πίνακα μέσα από υπερ-αναλυτικές περιγραφές! Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες συζητήσεις μας: η Νεφέλη εντόπισε τη συνωνυμία του ζωγράφου με το δικό μας Νικηφόρο, η Δέσποινα μας ενημέρωσε πως οι κορνίζες για τους πίνακες μπορεί να είναι διαφόρων χρωμάτων, μεγεθών και υλικών όπως ξύλινες ή μεταλλικές, η Λάρα εντόπισε τον πίνακα στο βιβλίο της Γλώσσας, η Μαριάνθη μας είπε πού υπογράφει συνήθως ο ζωγράφος στο έργο του ενώ όλα τα παιδιά παρατήρησαν λεπτομερώς τον πίνακα και έβγαλαν συμπεράσματα αναφορικά με την εποχή, την προέλευση των παιδιών, τη σχέση μεταξύ τους κ.λπ.

Στη χώρα των Εικαστικών, 10/12/2014

 

 

Οι δημιουργίες μας ήταν άκρως χριστουγεννιάτικες, εορταστικές αλλά και χρηστικές.

Με αφορμή τη βιβλιοθήκη μας, φτιάξαμε σελιδοδείκτες πάνω στους οποίους γράψαμε το νέο έτος. Η ιδέα ήταν να τους αξιοποιήσουμε κατά την ανάγνωση των παραμυθιών που δανειζόμαστε.

Φτιάξαμε επίσης γιρλάντες από κορδέλα και χριστουγεννιάτικα στολίδια για να διακοσμήσουν τα δωμάτια των παιδιών.

Κορδέλες, κόλλες, ψαλίδια, μαρκαδόροι, χαρτόνια, χριστουγεννιάτικα τραγούδια,  εικαστικές δημιουργίες και χαρούμενη διάθεση για να καλωσορίσουμε τις ημέρες των εορτών!

Μουσειακή Αγωγή, 16/12/2014

 

 

Ακούγοντας κλασική μουσική, για να μπορούμε να εμπνεόμαστε όπως επεσήμανε η Μαριάνθη, τα παιδιά ολοκλήρωσαν τους πίνακές τους και επέλεξαν το χρώμα της "κορνίζας" που ήθελαν να βάλουν.

Η Δέσποινά μας αποφάσισε να παραχωρήσει το πλαίσιο του πίνακά της (το είχε επιλέξει από ώρα και το ήθελε πολύ) στην Αθηνά, η οποία ήθελε το ίδιο αλλά είχαμε μόνο ένα. Η Αθηνά με τη σειρά της την ευχαρίστησε.
Το μεγαλείο της παιδικής ψυχής... μας συγκίνησε!

Μουσειακή Αγωγή, 13/1/2015
 

Αυτή τη φορά δεν πήγαμε στο διαδραστικό πίνακα για να εξερευνήσουμε κάποιο μουσείο αλλά αρχίσαμε να γνωρίζουμε τα βασικά βήματα που απαιτούνται για τη δημιουργία του. Τα παιδιά δυσανασχέτησαν στην αρχή αλλά γρήγορα άλλαξαν γνώμη, σχεδίασαν και συζήτησαν πράγματα που μας εξέπληξαν για μια ακόμη φορά. Η διαδικασία αυτή έβγαλε στην επιφάνεια προσωπικές τους εμπειρίες από τις επισκέψεις τους σε μουσεία και η ώρα της Μουσειακής Αγωγής κατέληξε να είναι άκρως παραγωγική. Έτσι, κάθε παιδί άρχισε να στήνει το δικό του μουσείο στο χαρτί αξιοποιώντας τις πληροφορίες που έπαιρνε και συνδυάζοντάς τες με όσα ήδη γνώριζε!

Προλάβαμε και συζητήσαμε για τα εξής:

- συλλογή αντικειμένων (αγάλματα, κόκαλα, σκελετοί, αγγεία....)

- έρευνα αναφορικά με τα αντικείμενα (επιστήμονες, ιστορικοί, αρχαιολόγοι .....)

- τοποθέτηση ή αποθήκευση εκθεμάτων

Στη χώρα των Εικαστικών, 14/1/2015
 

Λίγο το χιόνι, λίγο ο ήλιος....ήταν αρκετά για να μας ξεμυαλίσουν και να βγούμε στην αυλή για να παίξουμε.

Τα παιδιά δεν περίμεναν την έκπληξη και το διασκέδασαν με την καρδιά τους.

Συνηθισμένα πλέον να φωτογραφίζονται, ζήτησαν από μόνα τους να τους βγάλω φωτογραφία και επέλεξαν και το σκηνικό... στην τσουλήθρα του σχολείου μας!

Μουσειακή Αγωγή, 20/1/2015
 

Συνεχίζοντας τα στάδια δημιουργίας ενός μουσείου, συζητήσαμε με τα παιδιά αναφορικά με:

- τη συντήρηση των εκθεμάτων και

- την έκθεσή τους (προθήκες, κατάλληλος φωτισμός, αίθουσες θεματικά οργανωμένες....)

για να καταλήξουμε στο ότι το μουσείο είναι ένας χώρος που συμβάλλει όχι μόνο στην εκπαίδευση των επισκεπτών του αλλά και την ψυχαγωγία.

Τα παιδιά σχεδίασαν Μουσείο με οστά, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Μουσείο με πίνακες ζωγραφικής και η Αθηνά επέλεξε να σχεδιάσει το Μουσείο της Ακρόπολης μέσα από τα δικά της μάτια.

Η συζήτηση μαζί τους ήταν για μια ακόμη φορά απολαυστική!

Στη χώρα των Εικαστικών, 21/1/2015
 

Για τις επόμενες δύο εβδομάδες ασχολούμαστε με την τεχνική Sgraffito. Πρόκειται για μια τεχνική που χρησιμοποιείται για τη διακόσμηση τοίχων ή κεραμικών και απαιτεί δύο στρώματα χρώματος. Μόλις τοποθετηθούν αυτά, χρειάζεται να ξυστεί το επάνω στρώμα χρώματος για να δημιουργηθεί το σχέδιο.

Εμείς αναπαράγουμε τη συγκεκριμένη τεχνική με τη χρήση κηρομπογιάς και ακρυλικού μαύρου χρώματος. Για πρώτο στρώμα βάφουμε με την κηρομπογιά (ποικιλία χρωμάτων) όλη την επιφάνεια του χαρτονιού και καλύπτουμε με μαύρο χρώμα, για να κάνουμε τη δεύτερη στρώση.

Απομένει το ξύσιμο της επιφάνειας και η δημιουργία σχεδίων από τα παιδιά. Υποθέτουμε ότι θα είναι κάτι που θα τους εντυπωσιάσει γιατί απογοητεύτηκαν μόλις είδαν τα σχέδιά τους να "καταστρέφονται" από το απόλυτο μαύρο.

Μουσειακή Αγωγή, 27/1/2015
 

Μετά από λίγες εβδομάδες απουσίας από την αγαπημένη μας τάξη με το διαδραστικό πίνακα, επανήλθαμε για να γνωρίσουμε σιγά σιγά τα βασικά είδη μουσείων. Αφορμή για αυτό αποτέλεσε το γεγονός ότι τα παιδιά στην προηγούμενη δραστηριότητα σχεδίασαν διάφορα μουσεία και κρίνουμε ότι αξίζει τον κόπο να γνωρίσουμε λίγο περισσότερο καθένα από αυτά.

Πρώτο μουσείο κατά σειρά το Αρχαιολογικό.

Συζητήσαμε για το τι μπορεί να περιέχει και κατόπιν μπήκαμε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών και είδαμε δείγματα από τις συλλογές που μπορούμε να βρούμε εκεί: γλυπτά, εκθέματα από μέταλλο,από την προϊστορία, από την αρχαία ιστορία της Αιγύπτου και της Κύπρου και αγγεία. Τα παιδιά ζωγράφισαν αυτά που τους έκαναν περισσότερο εντύπωση, με πρώτο στις προτιμήσεις όλων ένα χρυσό προσωπείο από τις Μυκήνες. Στο τέλος, είδαμε ένα βίντεο μέσα από ένα αρχαιολογικό μουσείο και τα παιδιά εντόπιζαν και αναγνώριζαν τι βλέπαμε (είδαμε και τις προθήκες για τις οποίες είχαμε ήδη μιλήσει).

Στη χώρα των Εικαστικών, 28/1/2015
 

Αρχίσαμε να "ξύνουμε" τις δημιουργίες μας με οδοντογλυφίδα, έσπαγε όμως και πήραμε τα ψαλίδια. Τα παιδιά βρήκαν γρήγορα πώς έπρεπε να τα χρησιμοποιήσουν για να μην καταστρέψουν το χαρτί. Δεν εμφανίστηκαν τα χρώματα που είχαμε τοποθετήσει στο αρχικό στρώμα αλλά τα παιδιά ευχαριστήθηκαν που πειραματίζονταν με μια νέα τεχνική.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια της Δέσποινας ενόσω "εξυνε" το χαρτόνι της:

"Πολλή δουλειά, δεν το περίμενα!",

"Πιάστε εδώ πάνω, είναι σαν μαλλιαρό!" για να καταλήξει να προτείνει να μοιράσουμε τα έργα στις τάξεις όπως ακριβώς κάναμε και με τους πίνακες ζωγραφικής που φτιάξαμε τα Χριστούγεννα και κρεμάσαμε από έναν σε κάθε αίθουσα.

Μουσειακή Αγωγή, 3/2/2015

 

Δεύτερο μουσείο..το Λαογραφικό.Είχαμε σχεδιάσει να επισκεφτούμε το αντίστοιχο μουσείο της Θεσσαλονίκης γι' αυτό "μπήκαμε" στο αεροπλάνο και μεταφερθήκαμε στην πόλη. Όμως, μια βόλτα για να γνωρίσουμε τα βασικά σημεία της πόλης ήταν επιβεβλημένη. Ακούσαμε λοιπόν το τραγούδι "Όμορφη Θεσσαλονίκη και "περπατήσαμε" στους δρόμους της με το βίντεο. Τα παιδιά ξετρελάθηκαν, αναγνώριζαν μέρη που έχουν πάει, ρωτούσαν, μοιράζονταν αναμνήσεις. Έτσι, πέρασε ο χρόνος και στα τελευταία λεπτά που απέμειναν έδειξα στα παιδιά την ιστοσελίδα της τάξης όπου πρωταγωνιστές είναι τα ίδια. Η χαρά τους ήταν μεγάλη που έβλεπαν τους εαυτούς τους να πρωταγωνιστούν!

Στη χώρα των Εικαστικών, 4/2/2015
 

Ετοιμάζουμε τους μικρούς μας κλόουν για τις Απόκριες. Σκεφτήκαμε να στολίσουμε την πόρτα μας με αυτούς.

Δουλέψαμε κόβοντας και σχεδιάζοντας π ε ρ ι γ ρ ά μ μ α τ α.

Στην επιφάνεια βγήκαν ψαλίδια, χαρτόνια με διάφορα σχέδια, μολύβια και κόλλες. Θα ολοκληρώσουμε τους κλόουν την ερχόμενη εβδομάδα.

bottom of page