top of page

Το πρώτο παραμύθι μας για φέτος ήταν "Ο Λούκουλος τρώει πυγολαπίδες", του Ευγένιου Τριβιζά. Το διαβάσαμε σταδιακά γιατί ήταν μεγάλο και μία ώρα κάθε εβδομάδα δεν ήταν αρκετή. Κάθε φορά, προκειμένου να τη θυμηθούμε, τα παιδιά αναδιηγούνταν την ιστορία. Εξηγούσαμε ό,τι μας δυσκόλευε στην κατανόηση και εμπλουτίσαμε το λεξιλόγιό μας. Η λέξη "πυγολαμπίδα" ομολογουμένως ήταν η δυσκολότερη. Κατόπιν, κάναμε διάφορες δραστηριότητες. Συζητήσαμε για τους ελέφαντες, το σώμα τους, το βάρος τους και την κίνησή τους. Γίναμε κι εμείς ελεφαντάκια και προσπαθήσαμε να περπατήσουμε σαν ελεφαντάκια με την προβοσκίδα μας! Φτιάξαμε σύνθετες λέξεις με πρώτο συνθετικό το "ελέφαντας": τα παιδιά μετά από τα πρώτα παραδείγματα αντιλήφθηκαν το μηχανισμό της ένωσης 2 λέξεων. Ακούσαμε "Το ελεφαντάκι" με το Φοίβο Δεληβοριά, "δραματοποιήσαμε" το τραγούδι με κινήσεις και τέλος, φτιάξαμε τη μάσκα ελεφαντάκι!

Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες

(Πατήστε επάνω στις κυψέλες για να δείτε τις φωτογραφίες σε κανονικό μέγεθος μαζί με την περιγραφή τους)

Με αφορμή το γράμμα που έστειλε το παιδί του παραμυθιού στον Άγιο Βασίλη,

γράψαμε κι εμείς το δικό μας γράμμα

και το βάλαμε μέσα στο φάκελο τον οποίο ετοιμάσαμε εμείς.

Σε προηγούμενες συναντήσεις μας, είχε προηγηθεί συζήτηση για το τι θέλουν τα παιδιά από τον Άγιο Βασίλη.

Παραμύθια θα σου πω... για στόμα καθαρό και χαμόγελο λαμπερό

Με αφορμή 3 παραμύθια, προσπαθήσαμε να εστιάσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών γύρω από τη στοματική υγιεινή. Μέσα από πολλές δραστηριότητες, τα παιδιά έμαθαν βασικές πληροφορίες για τα δόντια τους και ευαισθητοποιήθηκαν αναφορικά με την καθαριότητά τους. 

Πατώντας επάνω στις εικόνες της παρουσίασης που ακολουθεί, θα δείτε αναλυτικά τις δραστηριότητές μας.

Τα ελληνάκια

Επέτειος 25ης Μαρτίου

  • Διαβάσαμε το παραμύθι "Τα Ελληνάκια" και το αναδιηγηθήκαμε

 

  • Ψάξαμε τυχαία μέρη στην υδρόγειο σφαίρα και ονομάσαμε τα παιδιά που κατάγονται από εκεί, π.χ. Ελλάδα- Ελληνάκια, Γαλλία- Γαλλάκια, Αγγλία- Αγγλάκια ...

 

  • Ζωγραφίσαμε ό,τι μας άρεσε περισσότερο από το παραμύθι

 

  • Μιλήσαμε για την ιδιαίτερη εικονογράφηση του παραμυθιού, που παραπέμπει σε παραδοσιακά κεντήματα και σχέδια και τα παιδιά έφτιαξαν "παραδοσιακά χαλιά", με χαρτί και κρόσια από γκοφρέ!

 

  • Ακούσαμε πολλές φορές το Θούριο του Ρήγα γιατί μας άρεσε πολύ

Πάσχα...με την πασχαλίτσα και τον ελέφαντα!

Αναμένοντας τις πολυπόθητες (για όλους μας) διακοπές του Πάσχα, επεξεργαστήκαμε το παραμύθι "Όταν η πασχαλίτσα συνάντησε ελέφαντα", το οποίο πραγματεύεται την περιπλάνηση μιας πασχαλίτσας προκειμένου να βρει τη χαμένη βουλίτσα της. Στο παραμύθι αυτό είναι πολύ ξεκάθαρη η ακολουθία των εικόνων και η λογική συνέχεια των γεγονότων, κάτι που συζητήσαμε με τα παιδιά τα οποία πράγματι το αξιοποίησαν στη συνέχεια. Συγκεκριμένα, κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα παραμύθι δικό τους, χρησιμοποιώντας τις εικόνες του παραμυθιού που διαβάσαμε που ήταν φωτοτυπημένες σε χαρτί Α4. Τα παιδιά επέλεγαν την εικόνα που ήθελαν, την έκοβαν, έλεγαν την αφήγηση την οποία εμείς καταγράφαμε κι έτσι δημιούργησαν ένα ολοκληρωμένο παραμύθι. Κάθε παιδί ήταν ελεύθερο να βάλει τις εικόνες με όποια σειρά ήθελε και αυτό που παρατηρήσαμε είναι πως για κάθε νέα εικόνα τα παιδιά χρησιμοποιούσαν χρονικά επιρρήματα όπως έπειτα, μετά... προκειμένου να καταδείξουν την εξέλιξη της ιστορίας. Έτσι λοιπόν, τα παιδιά σε ρόλο συγγραφέα, σκέφτηκαν την ιστορία, έφτιαξαν το εξώφυλλο, αρίθμησαν τις σελίδες και έφτιαξαν... μικρά παραμύθια. Η επιλογή αυτή ήταν σκόπιμη προκειμένου να δουν τα παιδιά έναν ακόμη τρόπο παρουσίασης του γραπτού λόγου.

Πέραν της συγγραφής του παραμυθιού, παίξαμε "memory" με ζώα και φτιάξαμε και τον κύκλο της ζωής της κότας (στο πλαίσιο ενασχόλησης με τη χρονική ακολουθία των γεγονότων).

bottom of page