top of page
Προτάσεις
 

Περιηγηθείτε στη σελίδα για να βρείτε υλικό αλλά και ιδέες που μπορείτε να αξιοποιήσετε για περαιτέρω εμπέδωση και κατανόηση των εννοιών και των φαινομένων που συναντάμε ανά ενότητα.

Ενότητα 3

 

Διαβάζω κόμιξ στη σελίδα από τα ΙΜΕάκια

http://www.imeakia.gr/ --> κόμιξ

 

 

Ενότητα 7

 

Φτιάχνω ένα παραμύθι

http://ts.sch.gr/repo/online-packages/dim-glossa-a-b/start.html --> Η Κοκκινοσκουφίτσα

 

 

Ενότητα 5

 

Οι συνδυασμοί -αυ και -ευ

http://www.jele.gr/activity/b/language/glossaB005.swf

http://ts.sch.gr/repo/online-packages/dim-glossa-a-b/start.html -->Ο Φαγαλέξης--> Ευτυχία και Αυγή

http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/4754?locale=el

 

 

Συλλαβισμός

http://www.jele.gr/activity/b/language/glossaB017.swf

http://www.jele.gr/activity/b/language/glossaB018.swf

http://www.jele.gr/activity/b/language/glossaB019.swf

 

Πηγαίνετε με τα παιδιά σας στο σούπερ μάρκετ και ζητήστε τους να σας βοηθήσουν να βρείτε συγκεκριμένες πληροφορίες στις συσκευασίες των προϊόντων (όπως ημερομηνία λήξης, οδηγίες χρήσης κ.λπ.). Επίσης, η ενότητα προσφέρεται για συζητήσεις που αφορούν στις υγιεινές διατροφικές συνήθειες (αξιοποιήστε την πυραμίδα με τις τροφές που έχουν τα παιδιά στα φυλλάδιά τους)

 

Παιχνίδια για τον ελεύθερό σου χρόνο

 

Τα γράμματα μπερδεύτηκαν

http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/6049?locale=el

 

Αντίθετα

http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/5988?locale=el

 

 

 

Ενότητα 6   (10-15/11/2014)

Αυτή την εβδομάδα,

  • τα παιδιά ανταλλάξαν πολλά μηνύματα. Γραπτά, τηλεφωνικά και προφορικά και σκέφτηκαν πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι να αφήσεις σε κάποιον μήνυμα,  όπως να του το γράψεις στο ίντερνετ ή στο τηλέφωνο.

  • τα παιδιά χρησιμοποίησαν τα διαλυτικά και συνειδητοποίησαν ότι όταν δεν τα χρησιμοποιούμε σωστά, κάνουμε αστεία λάθη. Για παράδειγμα, "έφαγα κάτι παιδάκια", αντί "παϊδάκια"!

  • το ενωτικό μας έκανε να διαβάσουμε με τα καλαμάκια μας μονορούφι τις λέξεις όπου εμφανίζεται

  • ο αϊτός και το αηδόνι ήταν η αφορμή να ξανασυζητήσουμε μέσα στην τάξη μας ότι δεν έχει καμία αξία να συγκρινόμαστε με τους άλλους και να πασχίζουμε να τους μοιάσουμε. Αντιθέτως, εκείνο για το οποίο πρέπει να προσπαθούμε είναι να βρει ο καθένας το δικό του μοναδικό χάρισμα, γιατί καθένας από εμάς είναι ξεχωριστός και να προσπαθεί να το καλλιεργήσει με τον καλύτερο τρόπο.

  • ο αϊτός και το αηδόνι ήταν η αφορμή για να υποδεχτούμε στην τάξη κάποιους επισκέπτες που μοιρολογούν και δεν είναι άλλοι από τους αϊ, άι, αη, οϊ, όι, όη. Σύμφωνα με τη Μαριάνθη οι δίφθογγοι δεν μοιρολογούν αλλά ήρθαν από την Κίνα...προσπαθήστε να τους διαβάσετε κι εσείς, έχει δίκιο!

  • η απόστροφος ήρθε για να μας βοηθήσει να διαβάσουμε εύκολα λέξεις.

 

Δείτε με τα παιδιά σας την ιστορία που είπαμε για την απόστροφο στο https://www.youtube.com/watch?v=NqsNTdK7qvY

 

Αφήστε τους γραπτά μηνύματα για να τα βρουν πριν φύγουν για το σχολείο ή όταν επιστρέψουν!

 

Παίξτε στις σελίδες http://www.jele.gr/activity/b/language/glossaB012.swf

                               http://www.jele.gr/activity/c/language/glossaC020.swf

                               http://www.jele.gr/activity/b/language/glossaB003.swf

                               http://blogs.sch.gr/persidou/2012/10/17/%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B6%CF%89-%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CE%BB%CF%86%CE%B1%CE%B2%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CF%85/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανθολόγιο - Ενότητα 8 (18-21/11/2014)

 

  • Διαβάσαμε το κείμενο από το Ανθολόγιο με τίτλο "Ο σπουργίτης και το ουράνιο τόξο" που μας βοήθησε να κάνουμε επάναληψη στην ενότητα 6 που τελειώσαμε. Γράψαμε το μήνυμα που θα άφηνε ο σπουργίτης στην κουκουβάγια πριν φύγει για το ταξίδι του, εντοπίσαμε στο κείμενο τους δίφθογγους από την...Κίνα, γράψαμε το όνειρο του σπουργίτη με τη χρήση απόστροφου και στη συνέχεια κάθε παιδί έγραψε το δικό του. Με αφορμή το μακρύ και δύσκολο ταξίδι του σπουργίτη μέχρι να φτάσει στο ουράνιο τόξο, συζητήσαμε για το αν αξίζει τον κόπο να μοχθούμε για να φτάσουμε εκεί που έχουμε ονειρευτεί. Τα κορίτσια μας απάντησαν καταφατικά, χωρίς δεύτερη σκέψη με τη Μαριάνθη να αιτιολογεί πως αξίζει γιατί, πέραν από τον προορισμό μας, στο δρόμο μπορεί να δούμε πράγματα που δεν περιμένουμε και να είναι όμορφα. Έτσι, κατάφεραν να μεταπείσουν και το αγόρι της παρέας μας ότι πρέπει να κυνηγάμε το όνειρό μας!

  • Ξεκινήσαμε το ταξίδι μας για τη Χωχαρούπα. Απαιτούσε 2 στάσεις για να γνωρίσουμε καλύτερα τους γλωσσοδέτες και τα αινίγματα. Πράγματι, οι γλωσσοδέτες έδεσαν τη γλώσσα μας αλλά καταφέραμε να τους διαβάσουμε ενώ τα αινίγματα άρεσαν πολύ στα παιδιά και στο διάλειμμα έψαχναν να φτιάξουν τα δικά τους.

  • Δουλέψαμε αρκετά με το ρήμα είμαι, που το εντοπίσαμε και στο τέλος κάθε αινίγματος (Τι είναι;).

  • Ελέγξαμε κάποιες λέξεις από την ορθογραφία με ένα αλλοιώτικο τρόπο που άρεσε πολύ στα παιδιά. Η κυρία από την κούρασή της έγραψε στον πίνακα την ορθογραφία με λάθη και τα παιδιά γεμάτα αυτοπεποίθηση που τα εντόπισαν έσπευσαν να τη διορθώσουν

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενότητα 8 & Ανθολόγιο (24-28/11/2014)

 

  • Φτάσαμε στον προορισμό μας, τη Χωχαρούπα! Τα παιδιά αυτής της χώρας διαβάζουν ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου και του Διονύσιου Σολωμού, γεγονός που μας έδωσε την ευκαρία να ψάξουμε πληροφορίες για αυτούς, να θυμηθούμε τις λέξεις ποιητής, στίχος, στροφή και να μάθουμε μία νέα, την ομοιοκαταληξία! Εντοπίσαμε στιχάκια με ομοιοκαταληξία και τα παιδιά έφτιαξαν δικά τους ομοιοκατάληκτα στιχάκια.

  • Σκέφτομαι και δημιουργώ, με αφορμή το κείμενο:Τα παιδιά φαντάστηκαν τη Χωχαρούπα σαν μια χώρα όμορφη... με χρώματα, όπου βασιλεύει η ειρήνη και τα παιδιά μπορούν να πάνε στο σχολείο, στην παιδική χαρά, να έχουν φίλους που έχουν διαφορετικό χρώμα στο δέρμα τους κ.λπ. Επίσης, κλήθηκαν να σκεφτούν εάν έχει σημασία το χρώμα ή η εμφάνιση ενός παιδιού, όταν το επιλέγω για φίλο μου. Οι ιστορίες που μας είπαν τα παιδιά ήταν πολλές!

  • Με αφετηρία το κείμενο του ανθολογίου "Όταν κάνουνε πόλεμο", του Γιώργου Μαρίνου τα παιδιά εντόπισαν τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ποιήματος και επιχείρησαν να απαντήσουν στην ερώτηση γιατί η γη έχει πονόλαιμο όταν γίνεται πόλεμος. Η αναπάντεχη απάντηση ήταν ότι "στα παλιά τα χρόνια που γινόταν πόλεμος, είχε παγωνιά...πολύ κρύο και για αυτό κρύωναν αυτοί που πολεμούσαν". Κι αν η απάντηση δεν είναι αυτή που περιμένει κανείς να ακούσει, εμάς μας ικανοποιεί ότι το παιδί συνδύασε πληροφορίες που έχει ακούσει για τον πόλεμο και προσπάθησε να τις συνθέσει για να δώσει μια εξήγηση στην ερώτηση! Τα παιδιά εκθείασαν την Ειρήνη και επηρεασμένοι από την Α' Δημοτικού που είχε στο βιβλίο της αφίσες, αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια αφίσα για την Ειρήνη! Στο φόρεμά της φέρει τις λέξεις "αγάπη, σχολεία, υγεία, γλυκά, ζαχαρωτά", λέξεις που σκέφτηκαν τα παιδιά. Δείτε τη δουλειά τους στο Slideshow που ακολουθεί.

  • Τα παιδιά έλαβαν ένα γράμμα από τον Άγνωστο Κύριο Χ, ο οποίος τους υποσχέθηκε να τους πάει ένα ταξίδι στην Ελλάδα υπό τον όρο να ακολουθήσουν τα βήματα που τους προτείνει.'Εφτιαξαν λοιπόν τις βαλίτσες τους και ετοιμάζουν όλα όσα χρειάζονται για το ταξίδι. Είναι ένας ευχάριστος τρόπος για να κάνουμε επανάληψη στις ενότητες 1 έως 8, καθώς ολοκληρώσαμε το α΄ τεύχος. Παράλληλα, εργαζόμαστε στο τετράδιο εργασιών με ασκήσεις που αφορούν στην ορθογραφία των ρημάτων που διδάχθηκαν τα παιδιά την περσινή χρονιά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διάλεξε το παιχνίδι που σε ενδιαφέρει:

 

http://www.jele.gr/activity_selection -->Β' Δημοτικού -->Μαθηματικά

 

http://www.arcademics.com/games/ -->επιλέξτε 2nd grade και addition/counting η ό,τι άλλο θέλει το παιδί να παίξει

 

http://taexeiola.blogspot.gr/2013/03/mathimatika-dimotiko-logismiko.html#more --> Μαθηματικά Β' Δημοτικού --> Δεκάδες, 0-100:αριθμοί και πράξεις

 

http://www.sheppardsoftware.com/mathgames/popup/popup_addition.htm

 

http://www.ixl.com/math/grade-2 --> διάλεξε με τι θέλεις να ασχοληθείς

 


Ενότητα 2

 

Τα κέρματα του Ευρώ

http://www.teachingmoney.co.uk/eurosite/games/EUROrecog.html

http://www.teachingmoney.co.uk/eurosite/games/10pMatcheuro.html

http://www.teachingmoney.co.uk/eurosite/games/EURO20match.html

 

Τώρα παίξε με τα ευρώ και με αντίπαλο το χρόνο

http://www.teachingmoney.co.uk/eurosite/games/10pCHALLENGEeuro.html

http://www.teachingmoney.co.uk/eurosite/games/EURO20matchCHALL.html

 

Παίξτε παιχνίδια ρόλων με τα παιδιά χρησιμοποιώντας αληθινά κέρματα ή αυτά που βρίσκονται στο παράρτημα του βιβλίου (πωλητές- πελάτες)

 

Παιχνίδια για τον ελεύθερο  χρόνο

 

http://www.imeakia.gr/

 

http://www.funtwothree.com/el/create/puzzles

 

 

Τα ρέστα

 

Συνεχίσαμε να ασχολούμαστε με τα κέρματα του ευρώ και κάθε φορά ήμασταν περισσότερο εξοικειωμένοι. Τα παρατηρήσαμε, τα χωρίσαμε σε ομάδες (λεπτά, 1 ευρώ,2 ευρώ...), τα βάλαμε στη σειρά από το μικρότερο στο μεγαλύτερο και το αντίστροφο, είπαμε από πόσα λεπτά αποτελείται το ένα ευρώ, το μισό ευρώ, το ενάμισι ευρώ και παίξαμε "μαγαζάκι". Τα παιδιά κλήθηκαν να σχηματίσουν συγκεκριμένα ποσά με τα ευρώ και να κάνουν υπολογισμούς για να δουν αν θα πάρουν ρέστα και πόσα.

 

Στο σπίτι, παίξτε βιωματικά τις ασκήσεις των φυλλαδίων....υποδυθείτε τον έμπορο και τα παιδιά σας τον πελάτη!

 

Παίξτε

http://junior2.gr/games/eurogame/

 

http://www.mathsisfun.com/money/money-master.html (λίγο δύσκολο)

 

Για γρήγορους...παίκτες    http://e-math.eduportal.gr/efarmoges/money.html

 

Πολύ ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες για το € αλλά και πολλές πληροφορίες που θα σας κάνουν πλουσιότερους...σε γνώση!

Περιηγηθείτε  http://ec.europa.eu/economy_finance/netstartsearch/euro/kids/index_el.htm

                      http://www.ecb.europa.eu/euro/html/eurocoins.el.htm                                                                                      

                      http://europa.eu/kids-corner/index_el.htm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γεωμετρικά σχήματα- Γεωμετρικά στερεά- Περίμετρος

 

  • Προκειμένου να γνωρίσουμε καλύτερα τα γεωμετρικά στερεά, τα φέραμε στην τάξη μας και τα ονομάσαμε, βρήκαμε ποιο γεωμετρικό σχήμα μας θυμίζουν, τα πιάσαμε και τα ενώσαμε μεταξύ τους φτιάχνοντας νέους σχηματισμούς και τα παραλληλίσαμε με αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, για παράδειγμα ο κύλινδρος μας θύμισε το προστατευτικό σίδερο που υπάρχει στην τάξη μας για να μην χτυπήσουμε στο τζάμι. Το στερεό που μας μπερδεύει περισσότερο είναι το ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο γιατί το μπερδεύουμε με το παραλληλόγραμμο.

  • Φτιάξαμε γεωμετρικά σχήματα δίνοντας έμφαση στη σωστή χρήση του χάρακα. Επίσης, επαναλάβαμε πολλές φορές τη διαφορά ανάμεσα στο τετράγωνο και το ορθογώνιο και επιμείναμε στο ότι το το ορθογώνιο έχει ίσες τις απέναντι πλευρές του ανα δύο σε αντίθεση με το τετράγωνο που έχει ίσες όλες τις πλευρές του.

  • Χρησιμοποιώντας τα σχήματα του παραρτήματος φτιάξαμε νέα σχήματα (κομμάτια τάγκραμ)

  • Μετρήσαμε την περίμετρο (το γύρω γύρω) σχημάτων 

  • Αρχίσαμε την επανάληψη της 2ης ενότητας

3-5/12/2014

 

  • Ο Άγνωστος Κύριος Χ ήταν η καλύτερη παρέα για να κάνουν τα παιδιά με χαρά επανάληψη σε όλα τα κεφάλαια που είχαν διδαχθεί ως τώρα στη Γλώσσα. Μας έδωσε και την ευκαιρία να θυμηθούμε όσα είχαν μάθει τα παιδιά στην Α' Δημοτικού για τη γραφή των ρημάτων.

  • Μεταξύ άλλων, αλλάξαμε και το μήνα στο ημερολόγιό μας για να μπορούμε να βρίσκουμε καθημερινά την ημερομηνία.

  • Εβδομάδα επανάληψης και στα Μαθηματικά. Μόλις τελειώσαμε, φάγαμε το καθιερωμένο Τοστάκι μας!

 

 

Προτάσεις για τα Μαθηματικά

 

 

8-12/12/ 2014

 

  • Μπήκαμε στη 12η Ενότητα, που μιλά για τα Χριστούγεννα. Αυτή τη φορά επεξεργαστήκαμε την εισαγωγική εικόνα παίζοντας ένα παιχνίδι. Τα παιδιά είχαν το χρόνο να παρατηρήσουν την εικόνα και μετά, αφού χωρίστηκαν σε ομάδες, κλήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις που τους έκανα, έχοντας τα βιβλία τους γυρισμένα ανάποδα. Αξιοποιήσαμε τα κείμενα του βιβλίου για να τραγουδήσουμε αλλά και να πάρουμε πληροφορίες αναφορικά με τον Άϊ- Βασίλη και τη γέννηση του Χριστού ενώ προσθέσαμε και στο λεξικό μας τις λέξεις λατέρνα και καλοκάγαθος.

  • Μιλήσαμε για το Ονοματικό και Ρηματικό Μέρος των προτάσεων, θυμηθήκαμε πώς χωρίζουμε τις λέξεις σε συλλαβές και φτιάξαμε αντίθετες λέξεις με τα μόρια α-, αν- και ξε-. Γνωρίσαμε και το σύμβολο που υποδηλώνει την αντίθεση! Βάλαμε και τις....μεθυσμένες λέξεις στη σειρά για να φτιάξουμε σωστές προτάσεις και τα παιδιά δούλεψαν πολύ ωραία στο συγκεκριμένο φυλλάδιο. Ενδεικτική η ζωγραφιά της Αθηνάς!

  • Μιλήσαμε για τα επίθετα, εκείνες τις λέξεις που ομορφαίνουν το λόγο και μας βοηθούν να περιγράψουμε κάτι ή κάποιον. Εντοπίσαμε ότι συνήθως μπαίνουν μπροστά από τα ουσιαστικά και μεγαλώνουν τις προτάσεις μας και κάναμε πολλές πολλές ευχάριστες ασκήσεις. Πολύ μας άρεσε που εντοπίσαμε στα γραπτά των παιδιών και κάποια παράδοξα επίθετα, όπως.... αυταράς!!! Βλέπετε, οι μικροί μας μαθητές είναι λεξιπλάστες!!

  • Στα Μαθηματικά, δεν ακολουθήσαμε πιστά τη σειρά των κεφαλαίων του σχολικού βιβλίου και πήγαμε στα Μοτίβα. Εντοπίσαμε γεωμετρικά  μοτίβα με σχέδια που ακολουθούν έναν συγκεκριμένο κανόνα, τον οποίο όταν τον βρούμε μπορούμε να επαναλάβουμε όσες φορές θέλουμε το μοτίβο, αλλά και αριθμητικά μοτίβα. Ομολογουμένως, ήταν από τις φορές που τα παιδιά δεν δυσκολευόταν στην κατανόηση και δούλευαν με χαρά και ευχαρίστηση.

  • Φτιάξαμε κι εμείς στο τετράδιό μας μοτίβα και κατόπιν, κληθήκαμε να υπολογίσουμε την αξία τους κι έτσι, εισήχθηκε και η έννοια του πολλαπλασιασμού, με τη λέξη "φορές".

 

 

Προτάσεις

 

  • Δες το βίντεο για τις λέξεις που φτιάχνονται με μόρια                                                                                                                     https://www.youtube.com/watch?v=n8KGocjY7ag

  • Χώρισε τις λέξεις σε συλλαβές                                                                                                                                                                   http://www.jele.gr/activity/b/language/glossaB018.swf

  • Πήγαινε στο Λούνα Παρκ... για να μάθεις για τα επίθετα και μετά, μπορείς να κάνεις τις ασκήσεις που ακολουθούν              https://www.youtube.com/watch?v=taFJ42tsuq0                                                                                                                        http://www.schoolessons.gr/data-general/epitheta1/epitheta1.htm

  • Παίξε με τα μοτίβα                                                                                                                                                                           http://www.abcya.com/patterns.htm                                                                                                                                                http://www.hbschool.com/activity/paul_pattern/                                                                                                                        http://www.softschools.com/math/patterns/game/                                                                                                               http://www.primarygames.com/patterns/question3.htm

  • Η σελίδα αυτή θα σε βοηθήσει να εξοικειωθείς με την έννοια του πολλαπλασιασμού                                                                http://www.schoolessons.gr/data-general/propaideia/repeated-addition/index.html

 

 

15-19/12/2014

 

 

  • Συνεχίσαμε στην Ενότητα 12, μιλώντας για τον Άγιο Βασίλη και τον Μέγα Βασίλειο και προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε τις διαφορές τους. Η συζήτησή μας πήγε αναπόφευκτα στους 3 Ιεράρχες ενώ μπήκαμε στον πειρασμό και εντοπίσαμε και τις διαφορές στην εμφάνισή τους, πέρα από το έργο τους και τη δράση τους. Τα παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον για όσα συζητήσαμε οπότε θα έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε και άλλες πληροφορίες στον εορτασμό των 3 Ιεραρχών.

  • Είδαμε την κλίση των θηλυκών ουσιαστικών σε -α, αφού πρώτα εξηγήσαμε τι σημαίνει ο ενικός και ο πληθυντικός αριθμός αλλά και σε τι μας χρησιμεύουν οι πτώσεις των ονομάτων. Κάναμε αρκετές ασκήσεις και εντοπίσαμε πως ο τόνος σε κάποια ονόματα στη γενική πληθυντικού χρειάζεται να αλλάξει θέση. Είναι αλήθεια πως ήταν πιο εύκολο να τονίσουν σωστά τα παιδιά που έχουν την ελληνική γλώσσα ως βάση αλλά και τα υπόλοιπα ακολούθησαν επιτυχώς. Μιλήσαμε επίσης για τη λήγουσα, την παραλήγουσα και την προπαραλήγουσα. Τα παιδιά διευκολύνθηκαν στο να θυμηθούν τις λέξεις αυτές όταν τους είπαμε ότι η παραλήγουσα για παράδειγμα είναι η παραλίγο λήγουσα και μετατρέπεται σε παραλήγουσα.

  • Από το Ανθολόγιο, επέλεξα να διαβάσουμε το κείμενο "Δώσε την αγάπη", της Αγγελικής Βαρελλά καθώς τα Χριστούγεννα είναι γιορτή αγάπης αλλά και γιατί αυτό ήταν το μήνυμα της δικής μας χριστουγεννιάτικης γιορτής. Αναλύσαμε το κείμενο και απαντήσαμε στις ερωτήσεις του σχολικού βιβλίου. Η Νεφέλη εντόπισε πως το μήλο συμβολίζει την αγάπη που μοιράζεται λόγω του κόκκινου χρώματός του. Φτιάξαμε και ενα μήλο, στη μέση του οποίου βάλαμε τη λέξη Φίλος και κληθήκαμε να το διακοσμήσουμε γύρω γύρω με επίθετα!

  • Στα Μαθηματικά, κάναμε προσθέσεις μέχρι το 100, με τη βοήθεια του βατράχου. Ο βάτραχος μας υπενθύμισε ότι είναι καλό να αναλύουμε τον δεύτερο αριθμό σε δεκάδες και μονάδες για να μπορούμε να κάνουμε ευκολότερα τους υπολογισμούς μας. Για κάθε δεκάδα ο βάτραχος πηδά-κάνει 1 άλμα ενώ για κάθε μονάδα ο βάτραχος κάνει ένα βήμα. Για παράδειγμα, 27+32, σημαίναι 27 και 30 και 2.

  • Για περισσότερη εξάσκηση σε αυτά που διδαχθήκαμε τις τελευταίες ημέρες στα Μαθηματικά, τα παιδιά έφτιαξαν βραχιολάκια από χάντρες, αναλύοντας τον αριθμό που τους δινόταν κάθε φορά! Για παράδειγμα, το 57 το ανέλυσαν σε 50 και 7 --> 5 δεκάδες (5 μπλε χάντρες) και 7 μονάδες (7 πράσινες χάντρες) κ.ο.κ.

  • Ήρθε και η Μάγισσα Αφαιρίξ στην τάξη μας, αυτή η κυρία που λιγουρεύεται τις καραμέλες και τα γλυκά μας και όλο μας τα παίρνει. Ήρθε και μας είπε τα  "προβλήματά" της κι εμείς της δώσαμε λύσεις, κάνοντας υπολογισμούς με αφαίρεση.

 

 

Προτάσεις

 

  • Άνοιξε τον παρακάτω σύνδεσμο, θα σε βοηθήσει στον τρόπο που σκέφτεσαι όταν κάνεις προσθέσεις                                                          http://users.sch.gr//cosmathan/ypervasi/ypervasi5.htm

  • Παίξε με τις προσθέσεις                                                                                                                                            http://www.mymathgames.com/monkeyaddition.htm                                                                                                                   http://www.scweb4free.com/scooby-doo1.htm

  • Βοήθησε τη χελώνα, κάνοντας ό,τι έκανες και με το φίλο σου το βάτραχο και μετά παίξε με το βάτραχο                                    http://www.ictgames.com/technowithflock.html                                                                                                                                    http://www.bbc.co.uk/schools/numbertime/games/test.shtml

  • Βοήθησε τη Μόλυ να βγει από την πυραμίδα κάνοντας τις προσθέσεις και τις αφαιρέσεις                                                                 http://www.bbc.co.uk/bitesize/ks1/maths/addition_and_subtraction/play/popup.shtml

8-9/1/2015
 

 

Το διήμερο μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές μας κάναμε επαναληπτικές ασκήσεις ώστε τα παιδιά να επιστρέψουν με ήπιο τρόπο στους σχολικούς ρυθμούς. Παρακολουθήστε πιο κάτω τις δραστηριότητές μας για τη Γλώσσα και τα Μαθηματικά.

12-16/1/2015

 

  • Πριν μπούμε στην 9η ενότητα, θυμηθήκαμε πως είχαμε αφήσει την παρέα στη Χωχαρούπα. Τώρα η Χαρά μας ενημέρωσε μέσα από το ημερολόγιό της πώς ήταν η χώρα αυτή. Έτσι, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με ένα νέο είδος κειμένου. Εξηγήσαμε πως το ημερολόγιο είναι κάτι προσωπικό καθώς εκεί εκφράζουμε σκέψεις, πράξεις ή κάτι που θέλουμε να συγκρατήσουμε και δείξαμε πώς γράφεται συνήθως μια σελίδα ημερολογίου. Κάποια παιδιά έφεραν και από το σπίτι τους προκειμένου να δούμε ένα αληθινό ημερολόγιο ενώ κάθε παιδί διατήρησε και το δικό του ημερολόγιο για μία εβδομάδα.

  • Συνεχίσαμε να δουλεύουμε με τα επίθετα και συνειδητοποιήσαμε πως μας είναι απαραίτητα όταν θέλουμε να περιγράψουμε κάτι και να γίνει κατανοητό στον άλλο. Πέραν όμως από τα επίθετα είδαμε ότι και η χρήση παρομοιώσεων με τη λέξη σαν μπορεί να κάνει μια περιγραφή πολύ παραστατική και ζωντανή.

  • Μιλήσαμε για τα αντίθετα και τα συνώνυμα και επειδή είμαστε και... μαθηματικοί τύποι, δώσαμε και τα αντίστοιχα σύμβολα (σύμβολο του περίπου για τα συνώνυμα και σύμβολο του διαφορετικού για τα αντίθετα).

  • Κάναμε σύγκριση με 2 τρόπους, μονολεκτικά και περιφραστικά. Για παράδειγμα, το σπίτι είναι πιο ψηλό/ ψηλότερο από το λουλούδι.

  • Διαβάσαμε και το κείμενο που αναφέρεται στις 17 Νοεμβρίου και τα παιδιά θυμήθηκαν πολλά από τα πράγματα που είχαμε πει κατά τον εορτασμό της. Στο κείμενο εντοπίσαμε τις παραγράφους και γνωρίσαμε πώς συμβολίζουμε την παράγραφο αλλά ακόμη είναι μια δύσκολη σχετικά έννοια για τα παιδιά.

  • Αξιοποιήσαμε το μικρό ποίημα του βιβλίου που μιλά για τον κόρακα και την αλεπού προκειμένου να εμπλουτίσουμε το λεξιλόγιό μας με τη λέξη κόλακας και άλλες που ανήκουν στην ίδια οικογένεια λέξεων αλλά και για να δούμε ποιο είναι το δίδαγμά του. Κάποια από τα παιδιά θυμήθηκαν ότι έχουν ακούσει την ιστορία αυτή σε μύθο του Αισώπου. Η στιγμή που χάρηκαν περισσότερο τα παιδιά ήταν όταν δραματοποιήσαμε το μύθο με τη Νεφέλη σε ρόλο αφηγήτριας!

  • Επανήλθαμε στην κλίση ουσιαστικών, αυτή τη φορά στα αρσενικά που τελειώνουν σε -ας. Επαναλάβαμε τους αριθμούς και τις πτώσεις και εξηγήσαμε σε ποια ερώτηση απαντά η κάθε πτώση ενώ εντοπίσαμε πως σε κάποια ουσιαστικά κατεβαίνει ο τόνος στη γενική πληθυντικού και σε κάποια άλλα όχι. Για να το καταλάβουμε καλύτερα, παίξαμε ένα παιχνίδι όπου κολλούσαμε τα σωστά ουσιαστικά στη σωστή πτώση...τα παιδιά το χάρηκαν πολύ και ανυπομονούσαν να δουν ποιος έχει το επόμενο χαρτάκι για να το κολλήσει (βλ. πιο κάτω, στις φωτογραφίες).

  • Στα Μαθηματικά, χαρήκαμε πολύ με την έλευση της μάγισσας Πολλαπλασιαζέλας που ήρθε να μας εξηγήσει ποιος είναι ο ρόλος της, ποιο είναι το σύμβολο που τη χαρακτηρίζει και να μας ενημερώσει πως σε λίγο καιρό θα μας επισκέφτεται τακτικά!

  • Βέβαια, προβληματιστήκαμε αρκετά...γιατί δουλέψαμε ξανά και ξανά π ρ ο β λ ή μ α τ α προκειμένου να συνηθίσουμε πώς πρέπει να τα δουλεύουμε. Τα βήματα που εφηύραμε με τα παιδιά είναι τα εξής: 1. φοράμε τα γυαλιά που μας βοηθούν να διαβάσουμε καλά και να κατανοήσουμε το πρόβλημα, 2. βάζουμε λάδι στη μηχανή του μυαλού μας για να δουλέψει και να σκεφτεί τη λύση, 3. όταν βρίσκουμε δυσκολίες, "ζωγραφίζουμε" το πρόβλημα γιατί αυτό θα μας βοηθήσει να βρούμε τη λύση, 4. κάνουμε τους μαθηματικούς υπολογισμούς, 5. όταν βρούμε τη λύση, απαντάμε με ολοκληρωμένες προτάσεις. Οι έννοιες που δουλέψαμε στα προβλήματα ήταν τόσα...όσα, περισσότερα από, λιγότερα από ενώ είδαμε πως υπάρχουν κάποια προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν γιατί έχουν ελλιπή στοιχεία.

 

Προτάσεις

 

Δες το παρακάτω βίντεο για τα αντίθετα

https://www.youtube.com/watch?x-yt-cl=85114404&v=furwCQboXPw&x-yt-ts=1422579428

και δούλεψε τις ασκήσεις

http://users.sch.gr/tsimoulis/askhseis-on-line/antithetes-lexeis.htm

http://users.sch.gr/tsimoulis/askhseis-on-line/antitheta.htm

Εδώ θα βρεις ασκήσεις για τα επίθετα

http://users.sch.gr/salnk/didaskalia/astradenh/grammar1.htm

Ασκήσεις σύγκρισης

http://www.rhodes.aegean.gr/sxedia/grafdaskalou/fila%20ergasias/glossa%20b/b105.htm

 

Ζήτησε τη βοήθεια της μαμάς, του μπαμπά ή των αδερφών σου για να διακρίνουν ποια απο τα προβλήματα που θα βρεις πιο κάτω είναι κατάλληλα για εσένα. Πρόσεξε όμως! Την ώρα της λύσης, σκέψου μόνος-η σου!

http://ts.sch.gr/repo/online-packages/dim-mathimatika-a-b/d04/cd/maths/startup.swf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19-23/1/2015

 

  • Παραμείναμε λίγο ακόμη σε αυτή την ενότητα, κάνοντας μια επανάληψη στα ουσιαστικά και τα γένη τους. Ήταν επιβεβλημένο γιατί συχνά τα παιδιά συγχέουν τα επίθετα με τα ουσιαστικά (πολύ λογικό). Επίσης, δώσαμε έμφαση στη γραφή του τον και των καθώς τα παιδιά γνωρίζουν τον κανόνα αλλά συχνά ξεχνούν να τον εφαρμόσουν.

  • Μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, όποτε δεν έχουμε πίεση χρόνου (πράγμα σπάνιο) συζητούμε την ορθογραφία και βρίσκουμε διάφορες συνδέσεις προκειμένου να διευκολύνουμε τα παιδιά να τη μάθουν. Για παράδειγμα, η λέξη Ώρα γράφεται με Ω γιατί παραπέμπει στο ρολόι που πρέπει να έχει μια βάση για να στηριχτεί. Το εντυπωσιακό σε αυτό είναι ότι τα παιδιά έχουν μπει σε αυτή τη λογική από μόνα τους και καμιά φορά συζητούν στην τάξη πώς έμαθαν να γράφουν μια λέξη.

  • Αντί Ανθολογίου, δουλέψαμε το ποίημα του Σεφέρη "Άρνηση". Η ερμηνεία του αρκετά δύσκολη αλλά τα αστέρια της Β' τάξης τα κατάφεραν περίφημα κι ένιωσα πραγματικά πολύ περήφανη για αυτούς τους μαθητές! Η αφορμή δόθηκε από την παρομοίωση που χρησιμοποίησε το βιβλίο "στο περιγιάλι το κρυφό κι άσπρο σαν περιστέρι". Πριν την επεξεργασία του ποιήματος, τα παιδιά είχαν ψάξει και είχαν φέρει στην τάξη πληροφορίες για τον ποιητή τις οποίες συζητήσαμε και εξηγήσαμε. Κάτι ακόμη εκπληκτικό που συνέβη είναι πως η Δέσποινα της Α' τάξης άκουσε όλα όσα είπαμε για τη ζωή και τη δράση του Σεφέρη, τα αποτύπωσε και ήρθε και μας τα είπε την ώρα του διαλείμματος! Τα παιδιά εντόπισαν τα στοιχεία του ποιήματος (τίτλος, ποιητής, στροφές, στίχοι, ομοιοκαταληξία), και κατόπιν περάσαμε στην ερμηνεία των στίχων. Το κάναμε στροφή στροφή και η Μαριάνθη παρατήρησε πως σε κάθε στροφή υπάρχει μία άρνηση για να καταλήξει πως είναι λογικό ο τίτλος να είναι άρνηση. Πραγματικά, τα σχόλια των παιδιών ήταν εκπληκτικά! Προηγουμένως, είχαμε εξηγήσει πως όταν βλέπουμε σε ένα κείμενο το σύμβολο * (αστερίσκος) πρέπει να ψάχνουμε στο κάτω μέρος της σελίδας για να βλέπουμε τι σημαίνουν οι άγνωστοι όροι. Την επόμενη μέρα δουλέψαμε γραμματικές ασκήσεις που συνδέονταν με όλα όσα κάναμε σε αυτή την ενότητα, αξιοποιώντας όμως λέξεις από το ποίημα (επίθετα, συνώνυμα, αντίθετα, σύγκριση, παρομοιώσεις, κλίση ουσιαστικών). Τέλος, τα παιδιά ζωγράφισαν το περιγιάλι έτσι όπως το φαντάστηκαν ενώ ακούσαμε και το αντίστοιχο τραγούδι, σε μουσική Θεοδωράκη και ερμηνεία Γρηγόρη Μπιθικώτση. Φυσικά, δώσαμε την ερμηνεία της λέξης μελοποιώ και κάναμε μικρή αναφορά στη σπουδαιότητα των εν λόγω καλλιτεχνών!

  • Η καινούρια ενότητα μας έφερε σε επαφή με ένα άλλο είδος κειμένου, που καταλαμβάνει μικρή έκταση και το συναντάμε συχνά στην καθημερινότητά μας. Δεν είναι άλλο από τις αφίσες/ ταμπέλες/ πινακίδες/ φωτεινές επιγραφές/ αγγελίες. Εξηγήσαμε τι είναι και σε τι μας εξυπηρετούν, συζητήσαμε πού βρίσκουμε τέτοια είδη κειμένου και είδαμε τη μορφή τους (πινακίδες με κεφαλαία γράμματα, αγγελίες μικρή έκταση κ.λπ.). Μάλιστα, τα παιδιά έκαναν μια βόλτα στο σχολείο και κατέγραψαν στο τετράδιό τους τις πινακίδες που βρήκαν στο χώρο. Ειδικά για τις αγγελίες, μοίρασα στα παιδιά φύλλο από εφημερίδα με μικρές αγγελίες για να δούμε το ύφος και την έκτασή τους και να  βρούμε σε ποιες περιπτώσεις γράφουμε μια αγγελία. Τα παιδιά κλήθηκαν να γράψουν τη δική τους μικρή αγγελία και να φτιάξουν και μια αφίσα.

  • Συζητήσαμε για το οριστικό άρθρο και στα 3 γένη και για να το καταλάβουμε το συγκρίναμε με το αόριστο (δεν κάναμε αναφορά σε αυτό τον όρο). Έτσι είπαμε πως είναι διαφορετικό να πει κάποιος μια καρέκλα από το να ορίσει πως η καρέκλα αυτή είναι του Αλέξη.

  • Στα Μαθηματικά, εξακολουθήσαμε να δουλεύουμε προβλήματα, εισάγοντας την έννοια του μοιράζω. Δεν μιλήσαμε ακόμη για τη διαίρεση αλλά τα παιδιά πήραν μια πρώτη γεύση. Η επίλυση των προβλημάτων έγινε με σχέδια και ζωγραφιές, κάτι που διευκόλυνε τη σκέψη των παιδιών.

26-29/1/2015

 

  • Συνεχίζοντας στην ενότητα 9, διαβάσαμε και ακούσαμε το ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου με τίτλο "Πέντε ποντικοί". Η εκτέλεσή του είναι κακή αλλά μας άρεσε η μουσική του που είναι rock!

  • "Εξοικειωμένοι" λίγο με την κλίση ουσιαστικών, αυτή τη φορά γνωρίσαμε τα αρσενικά σε -ης. Δεν συναντήσαμε ιδιαίτερες δυσκολίες όμως μας μπέρδεψαν τα ανισοσύλλαβα όπως ο νοικούρης- οι νοικοκύρηδες, όχι επειδή δεν κατανοήσαμε τον κανόνα αλλά επειδή κάποια παιδιά ακούν τις λέξεις αυτές πρώτη φορά. Επισημάναμε πάλι τη διαφορά μεταξύ του τον και του των.

  • Επαναλάβαμε τον κανόνα συλλαβισμού που έχει να κάνει με το χωρισμό δύο ίδιων συμφώνων στη σειρά.

  • Διακρίναμε τα κύρια από τα κοινά ουσιαστικά.

  • Συζητήσαμε για τα ακρωνύμια, τα οποία άρεσαν στα παιδιά γιατί είδαν τα ονοματεπώνυμά τους να αλλάζουν. Μάλιστα, στις αγγελίες έβαζαν τα ακρωνύμιά τους όταν αναφερόντουσαν στο πρόσωπο επικοινωνίας. Η Μαριάνθη θυμήθηκε πως είχαμε κάνει κάτι παραπλήσιο σε μια άσκηση μετά τα Χριστούγεννα (εκείνη που αξιοποιήσαμε κάθε γράμμα της λέξης χειμώνας κάθετα και γράψαμε μια σύντομη ιστορία).

  • Στο Ανθολόγιο, επιλέξαμε το ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου με τίτλο "Ο παπαγάλος". Διαβάσαμε και συζητήσαμε κάποιες πληροφορίες αναφορικά με τη ζωή του ποιητή και δουλέψαμε επαναληπτικές ασκήσεις σύμφωνες με όσα μάθαμε σε αυτή την ενότητα, με αφορμή πάντα το ποίημα. Στο τέλος, αναπαραστήσαμε το ποίημα. Η Νεφέλη για μια ακόμη φορά επέλεξε να είναι αφηγήτρια, η Μαριάνθη παπαγάλος και η Αθηνά, η Αντρέα και ο Νικηφόρος πουλιά που έχουν πάει στο συνέδριο. Μέσα από την ιστορία του παπαγάλου, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι στη ζωή μας δεν πρέπει να υπερηφανευόμαστε για κάτι αλλά να είμαστε ταπεινοί, πόσο μάλλον όταν δεν είμαστε γνώστες ενός πράγματος.

  • Στα Μαθηματικά, αναλύσαμε αριθμούς με τρόπο τέτοιο ώστε να επαναλαμβάνεται ένας παράγοντας (π.χ. 12=4+4+4 άρα 3*4=12) για να εξοικειωθούμε ακόμη περισσότερο με την έννοια του πολλαπλασιασμού με τον οποίο θα καταπιαστούμε την ερχόμενη εβδομάδα. Μάλιστα, μέσα από τις συζητήσεις στην τάξη προέκυψε από τα παιδιά πως το αποτέλεσμα είναι ίδιο ανεξάρτητα από τη σειρά που θα βάλω τους παράγοντες στην εξίσωση (δηλαδή 4*3=12 ή 3*4=12). Φτιάξαμε και δικά μας παρτέρια με λαχανικά (δείτε τις φωτογραφίες πιο κάτω) χρησιμοποιώντας τον πολλαπλασιασμό ενώ τα μαγικά δέντρα που βρήκαμε στο βιβλίο μας άρεσαν και τα κατανοήσαμε.

  • Υπολογίσαμε μέχρι το 100 με δύο διαφορετικούς τρόπους, είτε με πρόσθεση είτε με αφαίρεση και εξηγήσαμε τι είναι η επαλήθευση. Επιμείναμε πως όταν ψάχνω να βρω "πόσα χρειάζομαι για να φτάσω σε έναν αριθμό- στόχο" μπορώ να χρησιμοποιώ είτε τη μέθοδο του "τρένου" με τις στάσεις που είχαμε δουλέψει στην αρχή της χρονιάς (συνεπάγεται πάτημα στη δεκάδα και πρόσθεση) είτε την αφαίρεση, βγάζοντας πρώτα τις δεκάδες και μετά τις μονάδες. Εναπόκειται στο κάθε παιδί ποιον από τους 2 τρόπους καταλαβαίνει καλύτερα ώστε να τον χρησιμοποιήσει. Τα παιδιά κατάλαβαν πολύ πιο εύκολα όσα είπαμε σε σύγκριση με την αρχή της χρονιάς, πράγμα που μας χαροποίησε ιδιαιτέρως.

  • Δουλέψαμε επαναληπτικές ασκήσεις και προβλήματα της ενότητας.

 

 

Προτάσεις

 

Ασκήσεις για της/τις/τον/των

http://www.rhodes.aegean.gr/sxedia/grafdaskalou/fila%20ergasias/glossa%20b/b79.htm

 

Δες μια παρουσίαση για τα ακρωνύμια

http://www.slideshare.net/iliasili/ss-14941134

 

Παίξε πάλι με τη Μόλυ. Τώρα που ξέρεις πώς βρίσκω όσα χρειάζομαι για να φτάσω στον αριθμό-στόχο θα είναι παιχνιδάκι για εσένα

http://www.bbc.co.uk/bitesize/ks1/maths/addition_and_subtraction/play/popup.shtml

 

Διάλεξε τι σου αρέσει και παίξε

http://www.mymathgames.com/subtractionpowerpuff.htm

http://www.sheppardsoftware.com/mathgames/fruitshoot/fruitshoot_addition.htm

 

***Πάτημα στη δεκάδα (δες τις παρουσιάσεις, είναι πολύ χρήσιμες)

http://paidio.blogspot.gr/2013/10/pata-sti-dekada.html

http://paidio.blogspot.gr/2013/10/afairesi-me-patima-sti-dekada.html

 

 

 

2-6/2/2015

 

  • Η ενότητα 11 μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το λεξικό, βιβλίο που δεν ήταν εντελώς άγνωστο για εμάς αφού ήδη διατηρούμε ένα λεξικό στο τετράδιό μας για τις άγνωστες λέξεις που συναντάμε (χωρίς βέβαια να πληροί τις προδιαγραφές ενός λεξικού). Εξοικειωθήκαμε με το να ψάχνουμε λέξεις μέσα σε ένα λεξικό αλλά και με το να αναγνωρίζουμε τι συμβολίζουν οι διάφορες ενδείξεις που έχει (π.χ. ποιο σύμβολο δίνει το παράδειγμα, πού βρίσκεται ο ορισμός της λέξης, πού αναγράφεται τι μέρος του λόγου είναι η λέξη, τι είναι το λήμμα).

  • Διαβάσαμε τις πληροφορίες που δίνει το βιβλίο για τον Αδαμάντιο Κοραή. Τα παιδιά θυμήθηκαν ότι στο παρελθόν έχουμε ψάξει και γράψει πληροφορίες στο τετράδιό μας για σπουδαίους άντρες.

  • Δουλέψαμε περισσότερο με τα κύρια και τα κοινά ουσιαστικά.

  • Δώσαμε την ερμηνεία φράσεων που περιλαμβάνουν τις λέξεις καιρός (π.χ. αλλάζουν οι καιροί) και δρόμος (π.χ. με έφαγαν οι δρόμοι).

  • Ασχοληθήκαμε με την κλίση αρσενικών σε -ος. Εδώ, προσέξαμε ότι στην κλητική ενικού η κατάληξη είναι και ότι στον πληθυντικό αριθμό, όπου χρειάζεται, βάζουμε το -οι. Και σε αυτή την κατηγορία ουσιαστικών, υπάρχουν κάποια που κατεβάζουν τον τόνο στη γενική ενικού και πληθυντικού, οπως ο άνθρωπος, και άλλα που δεν τον κατεβάζουν, π.χ. ο δρόμος.

  • Στο Ανθολόγιο, δουλέψαμε το λαϊκό παραμύθι "Φύλλο φύλλο της κουκιάς". Αναδιηγηθήκαμε το κείμενο για να βεβαιωθούμε ότι το καταλάβαμε. Η Μαριάνθη μας υπενθύμισε πως όταν έχουμε άγνωστη λέξη με αστερίσκο στα δεξιά της ανατρέχουμε στο κάτω μέρος της σελίδας για να βρούμε τον ορισμό της. Βρήκαμε τους ήρωες και τον πρωταγωνιστή της ιστορίας. Συζητήσαμε σχετικά με το αν είναι καλό να παίρνουμε κάτι που δεν μας ανήκει. Επίσης, τα παιδιά επιχειρηματολόγησαν γιατί δεν πρέπει να μαλώνει ο ήλιος με το φεγγάρι. Οι απαντήσεις τους περιστράφηκαν γύρω από το ότι τόσο ο ήλιος όσο και το φεγγάρι έχουν τη δική τους ομορφιά (ο ήλιος έχει τα πουλιά, τα λουλούδια του και το φεγγάρι τη νύχτα, τις νυχτερίδες του, το Halloween!). Έτσι, καταλήξαμε για ακόμη μια φορά σε αυτό που λέμε στην τάξη μας ότι καθένας έχει κάτι ή κάνει κάτι που δεν το έχει/κάνει ο άλλος, είναι δηλαδή ξεχωριστός και συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος να μαλώνουμε, να θυμώνουμε και να κοροϊδεύουμε ο ένας τον άλλο. Βρήκαμε στο κείμενο τα ζευγάρια των αντίθετων λέξεων και εντοπίσαμε τα ουσιαστικά σε -ος, καθένας διάλεξε όποιο του άρεσε και το έκλινεεπάνω στο βιβλίο του.

  • Στα μαθηματικά, δουλέψαμε επαναληπτικές ασκήσεις με το συμπλήρωμα του 100 και τα τελευταία προβλήματα, στα οποία θα επανέλθουμε σύντομα, και μπήκαμε στον πολυαναμενόμενο πολλαπλασιασμό. Η αρχή έγινε με τις προπαίδειες του 5 και του 10. Tα παιδιά τις ξέρουν ήδη, οπότε προσπαθήσαμε να εξασκηθούν στο να τις λένε χωρίς το φορές και το ίσον. Στο επόμενο στάδιο, ρωτούσαμε τα ανακατεμένα ζευγαράκια (π.χ. 9*5, 4*5 κ.λπ.) γιατί αυτό τα δυσκολεύει αρκετά, έστω και αν έχουν αποστηθίσει τις 2 προπαίδειες. Σε αυτό θα τους βοηθήσει αρκετά ένα παιχνίδι μέμο που αρχίσαμε να φτιάχνουμε στην τάξη και θα ολοκληρωθεί όταν συγκεντρώσουμε όλες τις προπαίδειες. Δουλέψαμε στο τετράδιο εργασιών και διαπιστώσαμε μέσα από τις ασκήσεις ότι η προπαίδεια του 10 είναι η διπλάσια του 5 και αντιστρόφως, του 5 είναι η μισή του 10. Τέλος, είδαμε πως όποιον αριθμό και αν πολλαπλασιάσουμε με το 0, το αποτέλεσμα θα είναι 0 ενώ αν πολλαπλασιάσω οποιονδήποτε αριθμό με το 1, το αποτέλεσμα θα είναι αυτός, ο ίδιος αριθμός. Φυσικά, το ότι δεν αλλάζει το αποτέλεσμα σε όποια σειρά και αν βάλω τους αριθμούς που πολλαπλασιάζω, αυτό είναι κάτι που ήδη το ξέρουμε.

 

 

Προτάσεις

 

Ουσιαστικά σε -ος

http://users.sch.gr/evniki//Btaxi/klisiarsenikon/story.html

 

Κύρια και κοινά ουσιαστικά

http://users.sch.gr/evniki//Btaxi/oysiastika/story.html

 

 

Δες το βίντεο για την προπαίδεια

https://www.youtube.com/watch?v=vs5cXRIUl2A#t=424

 

Παίξε ένα pac man...λίγο διαφορετικό! (δούλεψε με τις προπαίδειες που ξέρεις)

http://www.sheppardsoftware.com/mathgames/mathman/mathman_multiplication10.htm

 

Προπαίδεια του 5

http://www.purposegames.com/game/1661

 

***διάλεξε να παίξεις με την προπαίδεια του 5

http://www.multiplication.com/games/play/car-wash

http://www.sheppardsoftware.com/mathgames/fruitshoot/fruitshoot_multiplication.htm

http://www.multiplication.com/games/play/aquatic-speedway

 

Προπαίδεια του 10

***διάλεξε να παίξεις με την προπαίδεια του 10

http://www.multiplication.com/games/play/marching-ants

http://www.sheppardsoftware.com/mathgames/mathlines/mathlines_multiply_10.htm

http://www.multiplication.com/learn/multiplication-ten-fact-family

http://www.multiplication.com/games/play/super-stars

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page