3η Εβδομάδα_Δευτέρα/ Τρίτη/ Τετάρτη
Κατά την τρίτη εβδομάδα λειτουργίας του προγράμματος, τα παιδιά μικρότερης ηλικίας συνέχισαν την ενασχόλησή τους με τα ψηφιακά παραμύθια. Καλωσορίσαμε στην παρέα μας τα αδέλφια Δημήτρη και Ορφέα και, αφού θυμηθήκαμε όσα προηγήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, συνεχίσαμε να ανταλλάσσουμε απόψεις με τα παιδιά γύρω από τον σχολικό εκφοβισμό. Προκειμένου να δείξουμε τις συνέπειές του χρησιμοποιήσαμε το παράδειγμα της Αγγλίδας δασκάλας Rosie Dutton που διαβάσαμε πρόσφατα στο διαδίκτυο και μας εντυπωσίασε. Ακολουθήσαμε ακριβώς τα βήματα που έκανε και η ίδια:
Συστήσαμε στα παιδιά 2 μήλα που έμοιαζαν μεταξύ τους πάρα πολύ και ζητήσαμε από τα παιδιά να τα περιγράψουν (προηγουμένως, είχαμε ρίξει το ένα μήλο πολλές φορές στον πάγκο της κουζίνας ώστε να είναι χτυπημένο εσωτερικά χωρίς να το ξέρουν τα παιδιά)
Πήραμε το χτυπημένο μήλο και του "μιλήσαμε" με υποτιμητικό ύφος, λέγοντας πως είναι άσχημο, πως δεν το θέλουμε μες στην τάξη κ.λπ. Τα παιδιά κοίταζαν με περίεργο ύφος στην αρχή μα έκαναν το ίδιο όταν τους ζητήσαμε να του μιλήσουν άσχημα.
Ξανακοιτάξαμε τα μήλα κι εξακολουθούσαν να είναι ίδια εξωτερικά. Κατόπιν, κόψαμε και τα δύο μήλα στη μέση και τα παιδιά είδαν ότι το χτυπημένο μήλο ήταν σα σαπισμένο ενώ το άλλο φρέσκο. Τα παιδιά κατάλαβαν αμέσως την αλληγορία και παραδέχτηκαν ότι έκαναν λάθος που μίλησαν έτσι.
Στη συνέχεια, συγκεντρώσαμε στον πίνακα της τάξης τα λόγια που έκαναν χαρούμενο το ένα μήλο και τα λόγια που έκαναν δυστυχισμένο το ένα μήλο. Από τα «χαρούμενα» λόγια ψηφίσαμε ότι το πολυτιμότερο είναι η Αγάπη και φτιάξαμε την ακροστοιχίδα της και τη ζωγραφίσαμε:
Αγάπη
αΓκαλιά
μΑμά και
μΠαμπάς
Ηλιος και ειρήνη
Έπειτα, χρησιμοποιήσαμε τις κάρτες- οδηγούς για να σκεφτούμε τα βασικά σημεία που πρέπει να περιλαμβάνει το δικό μας ψηφιακό παραμύθι και καταγράψαμε τις ιδέες μας σε πρόχειρο χαρτί. Έτσι, φτιάξαμε το προσχέδιο του παραμυθιού με βάση το οποίο στήσαμε το παραμύθι, δουλεύοντας στην εφαρμογή Storyjumper. Κάντε κλικ στον σύνδεσμο που ακολουθεί για να διαβάσετε το παραμύθι μας, ακριβώς όπως το σκέφτηκαν και το έφτιαξαν τα παιδιά, χωρίς την παραμικρή παρέμβαση από εμάς. Η πλοκή, τα σκηνικά κ.λπ. είναι όλα δικά τους, εμείς δαχτυλογραφήσαμε μονάχα το κείμενο.
https://www.storyjumper.com/book/index/30045766
Η ομάδα των ηλικιακά μεγαλύτερων παιδιών υποδέχτηκε στην παρέα της τις αδερφές Σμαράγδα και Μαρία! Προορισμός του ταξιδιού τους για αυτή την εβδομάδα ήταν η αρχαία Ολυμπία. Εκεί οι μικροί αρχαιολόγοι
Αφού έκαναν και πάλι «ανασκαφές» στην τάξη, ανακάλυψαν ευρήματα τα οποία απεικόνιζαν ολυμπιακά αθλήματα. Υπέθεσαν ποια ήταν τα αγωνίσματα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.
Οι υποθέσεις τους επιβεβαιώθηκαν από την ιστοεξερεύνησή τους στο «Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού» (http://www.fhw.gr/olympics/ancient/gr/205.html)
Διαβάσανε από την ηλεκτρονική μορφή το πρώτο μέρος από το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά «Η Δέσποινα και το περιστέρι». Το βιβλίο έχει θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την ειρήνη.
Ζωγράφισαν ομαδικά την ελιά που βοήθησε την ηρωίδα του βιβλίου να ταξιδέψει στο παρελθόν για να μάθουμε για τους Ολυμπιακούς αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα, αλλά και σε όλη τη γη για να μάθουμε για τους ολυμπιακούς αγώνες από την πρώτη αναβίωσή τους έως σήμερα.
Tην Τρίτη
Συνεχίστηκε η ανάγνωση του βιβλίου «Η Δέσποινα και το περιστέρι».
Οι μικροί αρχαιολόγοι παρακολούθησαν ένα βίντεο της εκπαιδευτικής τηλεόρασης για την Ολυμπία.
Είδανε τους χώρους, τα μνημεία, τα αγάλματα, το ναό. Εντύπωση τους προξένησε το άγαλμα του Δία, που θεωρείται ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου
Επειδή η τάξη αποτελούνταν μόνο από κορίτσια φτιάξαμε βραχιόλια με χάντρες!
Την Τετάρτη, ολοκληρώσαμε με τους μικρούς αρχαιολόγους το βιβλίο «Η Δέσποινα και το περιστέρι». Μιλήσαμε επίσης για παραδοσιακά παιχνίδια και δημιουργήσαμε τις δικές μας τρίλιζες με κοχύλια και παίξαμε με αυτές. Δειλά δειλά αρχίσαμε να μαθαίνουμε τους κανόνες ενός δύσκολου παιχνιδιού, του σκακιού. Έτσι, δόθηκαν οι πρώτες παρτίδες και το σκάκι άρχισε να κερδίζει οπαδούς στο καλακαιρινό σχολείο.
Μικροί και μεγάλοι έκαναν σκληρή προπόνηση για τους δικούς μας ολυμπιακούς αγώνες, καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας!