top of page

6η Εβδομάδα

Το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης ολοκληρώθηκε με μια ξέγνοιαστη εβδομάδα γεμάτη… γλύκα, ποίηση, τραγούδι και πειράματα. Οι δραστηριότητές μας παρουσιάζονται αναλυτικά ακολούθως:

Τη Δευτέρα συνεχίσαμε την ενασχόλησή μας με το ποίημα του Ελύτη «Τα τζιτζίκια». Συζητήσαμε με τα παιδιά για να καταλάβουν το περιεχόμενο του ποιήματος κι έπειτα, κάθε παιδί ανέλαβε να εικονογραφήσει στιχάκια από το ποίημα. Τα παιδιά αρχικά ήταν διστακτικά γιατί πίστευαν ότι δεν θα μπορέσουν να αποδώσουν με ωραία σχέδια τα λόγια, όμως, οι ζωγραφιές τους τα διέψευσαν.

Η ημέρα έκλεισε με ένα πείραμα που κέρδισε αμέσως τα παιδιά μιας και τους έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορούν να κάνουν υγρό διάλυμα για τεράαααΑΑΑΑστιες φούσκες! Τα παιδιά διαπίστωσαν μέσα από πειραματισμό πως με σκέτο νερό δεν μπορούν να κάνουν φούσκες ενώ, εάν ετοιμάσουν ένα διάλυμα με νερό, σαπούνι και γλυκερίνη… οι φούσκες τους θα είναι μεγάλες και θα έχουν διάρκεια! Σαν σωστοί επιστήμονες, κατέγραψαν τη διαδικασία και τα συμπεράσματα τους στον πίνακα για να είναι ελεύθερα στο κοινό!

Την Τρίτη γνωρίσαμε καλύτερα τον Ελύτη. Δώσαμε στα παιδιά πληροφορίες από τη ζωή του και τα παιδιά κλήθηκαν να φανταστούν τι επίδραση μπορεί να είχαν αυτές στην εμφάνισή του ποιητή. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι ταξίδεψε και έζησε για κάποιο χρονικό διάστημα στην Ευρώπη και γνώρισε αξιόλογους ανθρώπους της πολιτικής και της τέχνης, έκανε τα παιδιά να εικάσουν πως ήταν ένας «σοφός» άνθρωπος με αντίστοιχη, αυστηρή εμφάνιση. Το ζητούμενο ήταν κανείς να μην «κλέψει» από κανέναν. Τα παιδιά ζωγράφισαν τον Ελύτη μοιρασμένα στους χώρους του σχολείου και η δουλειά τους πράγματι, παρουσιάζει ενδιαφέρον!

Από τη δεύτερη ημέρα της εβδομάδας δεν έλειψε ο πειραματισμός μας με το νερό. Αυτή τη φορά θέλαμε να δούμε ποια αντικείμενα επιπλέουν και ποια βυθίζονται. Κάθε παιδί έπαιρνε ένα αντικείμενο, έκανε μια πρόβλεψη σχετικά με το αν βυθίζεται ή όχι, τα υπόλοιπα παιδιά κατέγραφαν την πρόβλεψή τους στο χαρτί και, όταν το παιδί το έβαζε μέσα στη λεκάνη με το νερό, όλοι μαζί διαπίστωναν αν ήταν σωστή ή όχι η πρόβλεψή τους.

Η Τετάρτη ήταν η ημέρα που περίμεναν τα παιδιά με μεγάλη λαχτάρα. Η κυρία Brigitte, μητέρα του Απόστολου και ζαχαροπλάστης, προσφέρθηκε να έρθει στο σχολείο και να φτιάξει γλυκό με τα παιδιά! Μας έφερε τα υλικά και τη συνταγή, τα καταγράψαμε σε πινακάκι για να ξέρουμε τις ποσότητες που θα χρειαζόμασταν και ξεκινήσαμε την παρασκευή του Μουαλέ σοκολάτας! Τα παιδιά τοποθέτησαν τα υλικά σε μπωλ, τα ανακάτεψαν, έβαλαν το μείγμα σε φορμάκια, το ψήσαμε και το γλυκό μας ετοιμάστηκε. Ήταν πράγματι πολύ νόστιμο κι ευχαριστούμε πολύ την κυρία Brigitte για την γλυκιά εμπειρία που μας πρόσφερε.

Την Πέμπτη πήγαμε εκδρομή στο πάρκο Χεραστράου, παίξαμε, τραγουδήσαμε, κάναμε παραλίμνιο περίπατο, ψωνίσαμε για τελευταία φορά από τα περίπτερα του πάρκου και παίξαμε το παιχνίδι «Μάντεψε ποιος;», με μια μικρή παραλλαγή προκειμένου να δούμε πόσο καλά γνωρίστηκαν τα παιδιά τις ημέρες του καλοκαιρινού προγράμματος. Ένα παιδί έκανε ερωτήσεις προκειμένου να συλλέξει όσες περισσότερες πληροφορίες για κάποιο άλλο. Αυτές τις πληροφορίες έπρεπε να τις αξιοποιήσει και να σκεφτεί ποιο παιδί περιγράφουν.

Την Παρασκευή τα παιδιά έγραψαν και ζωγράφισαν τις εντυπώσεις τους σε χαρτί του μέτρου και οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι τα λόγια τους ήταν ενθαρρυντικά. Όλα τα παιδιά περιέγραψαν όμορφες εντυπώσεις και δήλωσαν πολύ ευχαριστημένα.

Στο τέλος της ημέρας, μας επεφύλασσαν και μια έκπληξη που τη σκέφτηκαν και την οργάνωσαν μόνα τους… στο πίσω μέρος της αυλής του σχολείου, έφτιαξαν κατάλληλη διακόσμηση, πήραν γλυκά- μερεντάκια, παιχνίδια και μουσική και οργάνωσαν ένα πάρτυ στο οποίο ήμαστε επίσημοι προσκεκλημένοι!






Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
bottom of page